31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 17 of Department 111]

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Geography

162) The relief of the ocean floor is generally

  • (A) more uniform than that of the continents
  • (B) not of much significance
  • (C) more diverse than that of the continents
  • (D) show minor variation only
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

163) What per cent of selling price would be 34% of cost price if gross profit is 26% of the selling price ?

  • (A) 17.16
  • (B) 74.00
  • (C) 25.16
  • (D) 88.40
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Let the selling price of the article = Rs. 100
∴ Profit = Rs. 26
∴ Cost price of the article = 100 - 26 = Rs. 74
∴ Required % = (34 x 74)/100 = 25.16%

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

164) Alok bought 25 kg of rice at the rate of Rs. 6.00 per kg and 35 kg of rice at the rate of Rs. 7.00 per kg. He mixed the two and sold the mixture at the rate of Rs. 6.75 per kg . What was his gain or loss in this transaction ?

  • (A) Rs. 16.00 gain
  • (B) Rs. 16.00 loss
  • (C) Rs. 20.00 gain
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

C.P. of 60 kg mix = Rs. (25 x 6 + 35 x 7) = Rs. 395
S.P. of 60 kg mix = Rs. (60 x 6.75) = Rs. 405
Gain = Rs. (405 - 395) = Rs. 10

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

165) A discount series of 10%, 20% and 40% is equal to single discount of ?

  • (A) 50%
  • (B) 56.80%
  • (C) 70%
  • (D) 70.28%
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Let original price = Rs. 100
Price after 1 st discount = Rs. 90
Price after 2 nd discount = Rs. (80/100) x 90 = Rs. 72
Price after 3 rd discount = Rs. (60/100) x 72 = Rs. 43.20

∴ Single equivalent discount = (100 - 43.20) = 56.8%

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

166) A dealer professing to sell at cost price uses a 900 gms weight for a kilogram. His gain percent is ?

  • (A) 9
  • (B) 10
  • (C) 11
  • (D) 11 1/9
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Gain% = {Error / (True value - Error)} x 100 %
= (100/900) x 100) %
= 11 1/9%

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

167) A man sold two houses for Rs. 7.81 lakhs each. On one he gained 5% and on the other he lost 5%. What percent is the effect of the sale on the whole ?

  • (A) 0.25% loss
  • (B) 0.25 % gain
  • (C) 25 % loss
  • (D) 25 % gain
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

168) Pofit after selling commodity for Rs. 425 is same as loss after selling it for Rs. 355. The cost of the commodity is ?

  • (A) Rs. 385
  • (B) Rs. 390
  • (C) Rs. 395
  • (D) Rs. 400
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Let C.P. = Rs. x then, 425 - x = x - 355
⇒ 2x = 780
∴ x = 390

A

Akash Lawaniya • 9.58K Points
Tutor III English

169) Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
He has not been attending / English classes / since one month

  • (A) He has not been attending
  • (B) English classes
  • (C) since one month
  • (D) No error
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Since the last month

A

Akash Lawaniya • 9.58K Points
Tutor III English

170) Find out whether there is any grammatical error in below sentence.
It is time / we should accept all our people as equals / and as partners in the task of building a strong and united nation.

  • (A) It is time
  • (B) we should accept all our people as equals
  • (C) and as partners in the task of building a strong and united nation
  • (D) No error
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 111 | Page : 17

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS