Home
Exams
CDS MCQs
Page 20
31000+ Important MCQs for CDS
31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 20 of Department 111]
191) One word substitution for - One who loves mankind
(A) Anthropologist
(B) Philanthropist
(C) Seismologist
(D) Optometrist
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
192) Increased wind speed is accompanied by a reduced air ________
(A) Humidity
(B) Pressure
(C) Density
(D) Aridity
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
193) A vacuum cleaner works on the principle of pressure difference. On the moon it will
(A) Work as efficiently as on the earth
(B) Not work at all
(C) Work with reduced efficiency
(D) Work with increased efficiency
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
194) Middle latitude cyclones are fueled by?
(A) Air high in the atmosphere
(B) Polar continental air masses
(C) Energy from falling precipitation
(D) All of the above
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
195) Skating on ice is possible because
(A) The surface of ice is smooth
(B) Ice is cold
(C) The pressure on the ice due to skate melts the ice by lowering its melting point forming a thin film of water
(D) The pressure on the ice due to skate raises its melting point
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
196) The Hydraulic Break works on the principle of ________ .
(A) Pascal's Law
(B) Boyle's law
(C) Coulomb's law
(D) Bernouli's law
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
197) What principle/law explains the working of the hydraulic brakes in automobiles ?
(A) Bernoulli's law
(B) Posieulle's principle
(C) Pascal's law
(D) Archimedes' principle
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
198) Air moves from the region where the air ________
(A) Humidity is high to the region where the humidity is low
(B) Pressure is low to the region where the pressure is high
(C) Pressure is high to the region where the pressure is low
(D) Humidity is low to the region where the humidity is high
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
199) Transverse waves can propagate
(A) Both in a gas and in a metal
(B) In a gas but not in a metal
(C) Not in a gas but in a metal
(D) Neither in a gas nor in a metal
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
200) The product of the time period of a wave and its frequency is
(A) Infinite
(B) Zero
(C) Unity
(D) None of these
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 111 | Page : 20
Jump to Go
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS