31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 16 of Department 111]

A

Admin • 37.39K Points
Coach Politics

151) Which of the following was the biggest source for the Constitution of India ?

  • (A) The Government of India Act, 1919
  • (B) The Government of India Act, 1935
  • (C) The Indian Independence Act, 1947
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Politics

153) The planning Fundamental duties has been taken from

  • (A) Australian Constitution
  • (B) British Constitution
  • (C) Soviet Constitution
  • (D) Irish Constitution
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Politics

154) The Nomination of certain members to the upper house taken from

  • (A) French constitution
  • (B) USA constitution
  • (C) Soviet constitution
  • (D) Irish constitution
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Politics

155) The equal protection of law in our constitution from

  • (A) Canadian constitution
  • (B) British constitution
  • (C) French constitution
  • (D) Irish constitution
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Politics

156) Which of the following are NOT the part of British constitution ?

  • (A) Rule of Law
  • (B) Privileges of legeslature
  • (C) Speaker and his role
  • (D) Methord of Presidential Election
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

A

Admin • 37.39K Points
Coach Politics

157) The consitutional Amendment with 2/3rd majority in Parliament and election of the members of Rajya Sabha on the basis of proportional representation has been derived from

  • (A) South Africa
  • (B) Britain
  • (C) Canada
  • (D) Germany
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Politics

158) The Parliamentary system of government and the office of Comptroller and Auditor General in our constitution from

  • (A) Constitution of Germany
  • (B) Constitution of Britain
  • (C) Constitution of USA
  • (D) Constitution of Ireland
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Brijesh Goswami • 9.45K Points
Tutor III Geography

159) Among oceanic trenches the deepest trench is

  • (A) Kurile trench
  • (B) Japan trench
  • (C) Mariana trench
  • (D) Tonga trench
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Mariana trench is the deepest trench located in the pacific ocean near Japan. The Mariana Trench or Marianas Trench is the deepest part (11 km) of the world's oceans. It is located in the western Pacific Ocean, to the east of the Mariana Islands.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 111 | Page : 16

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS