Home
Exams
CDS MCQs
Page 5
31000+ Important MCQs for CDS
31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 5 of Department 111]
41) One of the following sites from where the famous Bull-seal of Indus Valley Civilization was found
(A) Harappa
(B) Chanhudaro
(C) Lothal
(D) Mohenjodaro
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) From which one of the following places,remains of wells have been found in houses belonging to the developed stage of the Indus valley Civilization
(A) Harappa
(B) Kalibangan
(C) Lothal
(D) Mohenjodaro
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) The archaeological finds from Alamgirpur in Ghaziabad district reflected the
(A) Harappa Culture
(B) Vedic Culture
(C) Mauryan Culture
(D) Gupta Period Culture
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) Cotton for textile was first cultivated in
(A) Egypt
(B) Mesopotamia
(C) Central America
(D) India
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) Rock cut architecture in Harappan culture context has been found at
(A) Kalibangan
(B) Dholavira
(C) Kotdiji
(D) Amri
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) The Indus Valley people traded with the
(A) Chinese
(B) Mesopotamians
(C) Parthians
(D) Romans
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) 'Water table ' refers to
(A) The lower limit of the zone of saturation
(B) The upper limit of the zone of saturation
(C) Seepage of water into fissures lying underground
(D) The contact zone of the permeable and impermeable rocks
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) Where the lower end of the through is drowned by the sea it forms a deep steep side inlet called
(A) Barkhan
(B) U - shaped valley
(C) Ground water
(D) Fiord
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) When the snow from the mountain peaks slides it gets deposited in a hallow if there is one or any side of the peak
(A) Eskers
(B) Ice berg
(C) Moraine
(D) Cirque
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) Consider the following
1. The Dead Sea.
2. The Red Sea.
3. Midland Plain of Scotland.
Which of the above is / are Rift Valleys ?
(A) 1 only
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 111 | Page : 5
Jump to Go
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS