Home
Exams
CDS MCQs
Page 4
31000+ Important MCQs for CDS
31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 4 of Department 111]
31) Change the voice:
The teacher punished the boys who had not done their home work.
(A) The boys who had not done their homework had been punished by their teacher.
(B) The boys were punished by their teacher who had not done their homework.
(C) The boys who had not done their homework were punished by the teacher.
(D) The boys who had not done their homework were being punished by the teacher.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
32) Change the voice:
The telegraph wires have been cut.
(A) Someone has been cut the telegraph wires
(B) No one has cut he telegraph wires.
(C) The telegraph wires have cut someone.
(D) Someone has cut the telegraph wires.
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
33) Which one of the following dynasties was ruling over North India at the time of Alexander's invasion?
(A) Nanda
(B) Maurya
(C) Sunga
(D) Kanva
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
34) In arcient India social structure the term aniravasita was related to
(A) brahamanas and Kshatriyas
(B) Sudras only
(C) Vaisyas and Sudras
(D) People out side the verna classification
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
35) Among the following sites,sculpture evidence regarding the first representation of the Buddha in human form has come from
(A) Bharhut
(B) Mathura
(C) Sarchi
(D) Amaravati
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
36) The largest concentration of Harappan sites has been found along the
(A) Ghaggar-Hakra
(B) Ravi
(C) Sutlej
(D) Indus
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
37) The Indus Valley Civiliazation specialised in
(A) town planning
(B) architecture
(C) craftsmanship
(D) all of those
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
38) Out of the following remains exacavated in Indus valleywhich one indicates the commercial and economic development?
(A) Pottery
(B) Seals
(C) Boats
(D) Houses
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
39) An advanced water management system of Harappan times has been unearthed at
(A) Dholavira
(B) Lothal
(C) Kalibangan
(D) Alamgirpur
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
40) A copper chariot Of Harappa times was discovered at
(A) Kuntal
(B) Rakhigarhi
(C) Daimabad
(D) Banawali
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 111 | Page : 4
Jump to Go
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS