31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 9 of Department 111]

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Physics

81) Which among the following instruments used in Forensic Sciences is popular as Liedetector?

  • (A) SmartWater
  • (B) Culpascope
  • (C) Polygraph
  • (D) Bio Sensor
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Physics

82) Which among the following component of a fluorescent lamp contributes maximum in making them costly?

  • (A) Mercury vapor
  • (B) Light-emitting phosphors
  • (C) Ballast
  • (D) Filament
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Physics

83) An electrical fuse is used to interrupt excessive________?

  • (A) Voltage
  • (B) Current
  • (C) Resistance
  • (D) Inductance
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Physics

84) In context with electromagnetism, which among the following is a correct definition of Permeability?

  • (A) Ability of a material to repel magnetic field within itself
  • (B) Ability of a material to support the formation of a magnetic field within another body
  • (C) Ability of a material to support the formation of a magnetic field within itself
  • (D) Ability of a material to create magnetic dipoles
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Physics

85) The following is measured in tonne of oil equivalent (toe) ?

  • (A) Volume of Oil
  • (B) Energy released by burning of oil
  • (C) Demand of Crude oil at a point of time
  • (D) Oil production capacity of a country
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Physics

86) Who among the following coined the term ―cosmic rays‖ ?

  • (A) Henri Becquerel
  • (B) Theodor Wulf
  • (C) Robert Millikan
  • (D) Bruno Rossi
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary Physics

87) Which among the following is the most acceptable range of LEO (Low Earth orbit)?

  • (A) 350 – 2,600 kms
  • (B) 200-2000 kms
  • (C) 160 – 2,000 kms
  • (D) 160-1600 kms
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

89) If the diameter of a conductor is double, then its resistance will be reduced to

  • (A) Half
  • (B) One-eight
  • (C) one-sixteenth
  • (D) One-fourth
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 111 | Page : 9

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS