31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 6 of Department 111]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

51) Following relief zones are the characteristics of ocean basins
1. Continental slopes
2. Cntinental shelf
3. Deep sea plain
4. Oceanic trench
The Correct sequence of their seaward appearance from the coast is

  • (A) 2,1,4,3
  • (B) 1,2,4,3
  • (C) 2,1,3,4
  • (D) 1,2,3,4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

52) Consider the following statements
The horizontal distribution of temperature of ocean water is largely affected by
1. Depth of water in the ocean.
2. Ocean currents.
3. Prevailing winds.
4. Latitude.
Which of these are correct ?

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) 2, 3 and 4
  • (C) 1, 2 and 4
  • (D) 1, 3 and 4
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

53) Following relief zones are characteristics of ocean basins
1. Continental slope
2. Continental shelf
3. Deep sea plain
4. Oceanic trench
The correct sequence of their seaward appearance from the codes is

  • (A) 2,1,4,3
  • (B) 1,2,4,3
  • (C) 2,1,3,4
  • (D) 1,2,3,4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

54) Assertion (A) : Tropical seas in India are rich in fish species but there are few important fishing ground around the country.

Reason (R) : The quantity of fish of a particular species in lacking and hence not commercially exploitable.
Code

  • (A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (C) (A) is true but (R) is false
  • (D) (A) is false but (R) is true
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

55) Which of the following factors support the hypothesis of the permanency of ocean basin and continents ?
1. The cross-section of the ocean basin, comprising the broad abyssal through flanked by rim like continental shelves.
2. Occurrence of shallow-water sands and muds limited to the continental shelf and slope, while that of pellagic oozed being limited to the abyssal plain.
3. Absence of normal sedimentary rocks on the oceanic islands.
Select the correct answer using Codes given below
Code

  • (A) 2 and 3
  • (B) 1 and 3
  • (C) 1 and 2
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

56) Which one of the following sequences correctly represents the percentage of given salts in sea water in decreasing order ?

  • (A) Magnesium chloride - Sodium chloride - Magnesium sulphate - Calcium Sulphate
  • (B) Magnesium sulphate - Magnesium chloride - Cancium sulphate - Socium chloride
  • (C) Sodium chloride - Magnesium chloride - Magnesium culphate - Calcium sulphate
  • (D) Sodium chloride - Magnesium sulphate Magnesium chloride - Calcium sulphate
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

57) Assertion (A) : A composite profile includes only the lowest parts of a series of parallel profiles.

Reason (R) : A composite profile is constructed to represent the overall relief of an are a as viewed from a distance.

Code

  • (A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (B) Both (A) and (R) are individually true but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (C) (A) is true but (R) is false
  • (D) (A) is false but (R) is true
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

58) Assertion (A) : In the deep ocean, primary production occurs near hydrothermal vents.

Reason (R) : Over there, microbes produce food through chemosynthesis which forms the basis for a food-chain.

Code

  • (A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
  • (B) Both (A) and (R) are individually true but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (C) (A) is true but (R) is false
  • (D) (A) is false but (R) is true
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

60) Which among the following currents is produced by upwelling of water off the coast of Chile and Peru ?

  • (A) Canarie Current
  • (B) Humboldt Current
  • (C) Benguela Current
  • (D) Kuroshio Current
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 111 | Page : 6

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS