Home
Exams
SSC CGL MCQs
Page 19
43000+ Important MCQs for SSC CGL
43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.
Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 19 of Department 167]
181) The outer Himalayas lie between
(A) the lease Himalayas and the Indo Gangetic plain
(B) the foot hills and the Indo Gangetic plain
(C) the greater Himalayas and the lesser Himalayas
(D) Indo-Gangetic plains and the peninsula
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
182) The mountain building in Himalayas began
(A) about 45 million years ago
(B) when the continental plates of India and Eurasia converged on each other
(C) both (a) and (b)
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
183) Which of the following drainage systems fall into Bay of Bengal?
(A) Ganga, Brahmaputra and Godavari
(B) Mahanadi, Krishna and Cauvery
(C) Luni, Narnada and Tapti
(D) Both (a) and (b)
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
184) Which of the following crops needs maximum water per hectare?
(A) Barley
(B) Maize
(C) Sugarcane
(D) Wheat
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
185) The originating in the Himalayan mountain complex consists of how many distinct drainage systems of the Indian Subcontinent?
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
186) The percentage of India's total population employed in agriculture is nearly
(A) 40%
(B) 50%
(C) 60%
(D) 70%
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
187) Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?
(A) Cauvery
(B) Godavari
(C) Krishna
(D) Mahanadi
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
188) Which of the following areas or regions is most prone to earthquakes?
(A) Ganga-Brahmaputra valley
(B) Deccan plateau
(C) Plains of northern India
(D) Western ghats
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
189) The proportion of forest to the total national geographical area of India as envisaged by National Forest Policy is
(A) 30.3%
(B) 33.3%
(C) 38.3%
(D) 42.3%
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
190) Which of the following dams has generations of power more than irrigation as its main purpose?
(A) Gandhi Sagar
(B) Hirakud
(C) Periyar
(D) Tungabhadra
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 167 | Page : 19
Jump to Go
TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions,
SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL