43000+ Important MCQs for SSC CGL

43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.


Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 9 of Department 167]

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Biology

81) Sexual reproduction in Algae that takes place through fusion of two dissimilar size gametes is called

  • (A) Zoospores
  • (B) Anisogamous
  • (C) Isogamous
  • (D) Oogamous
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Biology

82) Floridian starch is characteristic energy storage material of which algae?

  • (A) Blue green algae
  • (B) Brown algae
  • (C) Red algae
  • (D) Green algae
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Biology

83) Statement which is true about bacteria ?

  • (A) All bacteria are autotrophs
  • (B) Most of them are heterotrophs but some are autotrophs
  • (C) All bacteria heterophs
  • (D) All bacteria are photosynthetic
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach History

84) Which of the following event was the reason for the withdrawn of non cooperation movement?

  • (A) Chauri Chaura incident
  • (B) Jallianwala massacre
  • (C) Gandhi Imprisionment
  • (D) None
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach History

85) In 1918, Mahatma Gandhi went to__________ to organise a satyagraha movement amongst cotton mill workers

  • (A) Madras
  • (B) Bombay
  • (C) Surat
  • (D) Ahmedabad
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach History

86) In which of the following movement did Mahatma Gandhi make the first use of Hunger Strike as a weapon?

  • (A) Non-Cooperation Movement, 1920-22
  • (B) Rowlatt Satyagraha, 1919
  • (C) Ahmedabad Strike, 1918
  • (D) Bardoli Satyagraha
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach History

88) When was the non-cooperation movement started by M.K Gandhi?

  • (A) After Rowlatt Act
  • (B) Chauri-Chaura incident
  • (C) Jalliawala bagh Massacre
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach History

89) Which was the main cause for starting of the Quit India Movement in 1942 ?

  • (A) Severe unrest among the people
  • (B) Report of Simon Commission
  • (C) Failure of the Cripps Mission
  • (D) British involved in the world was-II
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Cripps mission failed to fulfil the desires of Indian political leaders of different political parties to make Constitution assembly. So, INC committee and Gandhi ji decided to launch a movement on 8 Aug 1942 named Quit India Movement from Gwalia Tank Maidan(Mumbai). Gandhi ji gave the slogan " Do or Die'.

R

Ravinder Singh • 2.62K Points
Extraordinary Math

90) Working efficiencies of P and Q for completing a piece of work are in the ratio 3 : 4. The number of days to be taken by them to complete the work will be in the ratio ?

  • (A) 3 : 2
  • (B) 2 : 3
  • (C) 3 : 4
  • (D) 4 : 3
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 167 | Page : 9

Jump to

TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions, SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL