Home
Exams
SSC CGL MCQs
Page 13
43000+ Important MCQs for SSC CGL
43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.
Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 13 of Department 167]
121) The world's longest river is
(A) Nile
(B) Ganges
(C) Amazon
(D) Mississippi - Missouri
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
122) Which of the following rivers flowing through Pakistan has its source of origin in that country itself ?
(A) Ravi
(B) Jhelum
(C) chenab
(D) None of these
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
123) On the bank of which river is New York situated
(A) River Colorado
(B) River Hudson
(C) River Mississippi
(D) River Amazon
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
124) In what commodity the English first conducted trade from India ?
(A) Indigo
(B) Tea
(C) Salt
(D) Cotton
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
125) Where was the first iron and steel industry of India
(A) Bhadravati
(B) Bhilai
(C) Jamshedpur
(D) Burnpur
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
126) Who is credited with the introduction of Permanent settlement Bengal and Bihar
(A) Lord Curzon
(B) Lord Cornwallis
(C) Lord Ripon
(D) Lord wellesely
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
127) Who is the exponent of the theory of economic drain of India during the British rule ?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) M.N. Roy
(C) Jai Prakash Narayan
(D) Ram Manohar Lohiya
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
128) Who among the following Indian freedom fighters made and attempt to estimate the per capita income of India ?
(A) Gopal Krishna Gokhle
(B) Feroz Shah Mehta
(C) Surendranath Banerjee
(D) Dadabhai Naoroji
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
129) Under which one of the following systems of assessment, the British Government collected revenue directly from the farmers?
(A) Zamindari
(B) Ryotwari
(C) Annawari
(D) Desaiwari
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
130) Who among the following used the phrase 'Un-British' to criticize the English colonial control of India ?
(A) Anand Mohan
(B) Badruddin Tyabji
(C) Dadabhai Naoroji
(D) Pherozeshah Mehta
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 167 | Page : 13
Jump to Go
TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions,
SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL