Home
Exams
SSC CGL MCQs
Page 8
43000+ Important MCQs for SSC CGL
43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.
Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 8 of Department 167]
71) Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that all persons shall be equally protected by the laws of the country?
(A) Right to Equality
(B) Right to Freedom
(C) Right against exploitation
(D) Right to Freedom of Religion
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
72) Which Fundamental Right in the Indian Constitution includes equal access to shops bathing ghats hotels etc?
(A) Right to Liberty and Personal Freedom
(B) Right to Freedom of Religion
(C) Right to Equality
(D) Cultural and Educational Rights
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
73) Which Fundamental Right in the Indian CoilStitution includes abolition of untouchability?
(A) Right to Liberty and Personal Freedom
(B) Right to Freedom of Religion
(C) Right to Equality
(D) Cultural and Educational Rights
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
74) When was the 'Right to Information' enacted in India?
(A) 15 August 2005
(B) 15 March 2005
(C) 15 June 2005
(D) 15 July 2005
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
75) According to Indian constitution which is not a fundamental right
(A) Right to education
(B) Right to information
(C) Right to Expression
(D) Right to life
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
76) Red snow causing alga is
(A) Chamydomonas nivalis
(B) Chlamydomonas reinhardtii
(C) Chlamydomonas debaryanum
(D) Chalmydomonas media
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
77) Cork-screw shaped bacteria are known as
(A) Cocci
(B) Bacilli
(C) Spirilla
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
78) Ringworm is a disease caused by
(A) Fungi
(B) Bacteria
(C) Virus
(D) Flies
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
79) Virus is not regarded as a cell, because
(A) It is anactive unless it finds a host to multiply
(B) Most of the cellular activity is absent
(C) The genetic material does not replicate on its own
(D) All of the above
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
80) They are probably the simplest and the smallest living organisms possessing cellular organisation.
(A) Viruses
(B) Fungi
(C) Mosses
(D) Bacteria
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 167 | Page : 8
Jump to Go
TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions,
SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL