43000+ Important MCQs for SSC CGL

43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.


Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 16 of Department 167]

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

151) Who among the following Presidents held office for two consecutive terms ?

  • (A) Dr. Rajendra Prasad
  • (B) Dr. S. Radhakrishnan
  • (C) Both 'a' and 'b'
  • (D) Dr. Zakir Hussain
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

152) A candidate for the office of the President of India should not be less than

  • (A) 25 years of age
  • (B) 35 years of age
  • (C) 30 years of age
  • (D) 40 years of age
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

154) Under which Article of the Constitution of India can the President of India be impeached ?

  • (A) Article 61
  • (B) Article 75
  • (C) Article 76
  • (D) Article 356
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

155) Who has the right to seek advisory opinion of the Supreme Court of India, on any question of law ?

  • (A) Prime Minister
  • (B) President
  • (C) Any Judge of the High Court
  • (D) All the above
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

156) In India, the President is elected by

  • (A) Direct Election
  • (B) Single Transferable Vote
  • (C) Proportional Vote System
  • (D) Open Ballot System
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

157) The Constitution authorises the President to make provisions for discharge of duties of Governor in extraordinary circumstances under the

  • (A) Article 160
  • (B) Article 162
  • (C) Article 165
  • (D) Article 310
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Durgesh • 8.64K Points
Tutor III Politics

158) How many times the President of India can seek re-election to his post ?

  • (A) once
  • (B) 2 times
  • (C) 3 times
  • (D) any number of times
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

159) How many states are under North East area of India?

  • (A) 8
  • (B) 7
  • (C) 9
  • (D) 11
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

There are total 7 states which comes under North-East region of India. These states are:
1. Arunachal Pradesh
2. Assam
3. Manipur
4. Meghalaya
5. Mizoram
6. Nagaland
7. Tripura

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

160) Two successive discounts of 20% and 20% are equivalent to a single discount of

  • (A) 42%
  • (B) 40%
  • (C) 36%
  • (D) 34%
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Given, r1 = 20% and r2 = 20%
∴ Single discount equal to r1 and r2
= (r1 + r2 - r1 x r2) / 100 %
= (20 + 20 - 20 x 20) / 100
= 40 - 4 = 36%

You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 167 | Page : 16

Jump to

TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions, SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL