43000+ Important MCQs for SSC CGL

43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.


Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 17 of Department 167]

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

161) On a 20 % discount sale, an article costs 596 . What was the original price of the article ?

  • (A) ₹ 720
  • (B) ₹ 735
  • (C) ₹ 745
  • (D) ₹ 775
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Let the original price of be N .
∴ At discount of 20% article costs ₹ 596
∴ 596 = (80 x N)/100
⇒ N = (596 x 100)/80
∴ N = 745
∴ original price = ₹ 745

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

162) If an electricity bill is paid before due date, one gets a reduction of 4 % on the amount of the bill . By paying the bill before due date, a person got a reduction of ₹ 13 . The amount of his electricity bill was

  • (A) ₹ 125
  • (B) ₹ 225
  • (C) ₹ 325
  • (D) ₹ 425
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Let amount of electricity bill = ₹ N
∴ 4% of N = 13
⇒ (4 x N)/100 = 13
⇒ N = 13 x 25 = ₹ 325

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

163) Successive discounts of 10%, 20% and 30% is equivalent to single discount of?

  • (A) 60%
  • (B) 49.6%
  • (C) 40.5%
  • (D) 36%
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Here, r1 = 10 %, r2 = 20% and r3 = 30%
∴ Required discount
= [1 - (1 - r1/100) (1 - r2/100) (1 - r3/100)] x 100%
= [1 - (1 -10/100) (1 - 20/100) (1 - 30/100)] x 100%
= {1 - (9/10) x (4/5) x (7/10)} x 100%
= (1 - 0.504) x 100% = 49.6%

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

164) A shopkeeper has announced 14% rebate on marked price of an article. If the selling price of the article is ₹ 645, then the marked price of the article will be?

  • (A) ₹ 800
  • (B) ₹ 810
  • (C) ₹ 750
  • (D) ₹ 775
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Let the marked price of item = ₹ N
∴ {(100 - 14) /100 } of N = 645
⇒ N = (645 x 100)/86 = ₹ 750

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

165) A merchant has announced 25% rebate on prices of ready made garments at the time of sale. If a purchaser needs to have a rebate of ₹ 400, then how many shirts, each costing ₹ 320, should he purchase?

  • (A) 10
  • (B) 7
  • (C) 6
  • (D) 5
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

∵ Marked price of a shirt = ₹ 320
Discount on a shirt = 320 x 25/100 = ₹ 80

∴ Number of shirts has to be purchased to get a rebate of ₹ 400 = 400/80 = 5

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

166) The difference between a discount of 40% on ₹ 500 and two successive discounts of 36% and 4% on the same amount is?

  • (A) ₹ 0
  • (B) ₹ 2
  • (C) ₹ 1.93
  • (D) ₹ 7.20
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

∵ Single discount equivalent to 36% and 4%
= 36 + 4 - {(36 x 4)/100} = 38.56

∴ Required difference
= {(40 - 38.56) x 500}/100 = 1.44 x 5 = ₹ 7.20

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

167) A merchant marked the price on his goods 20% more than its cost price and allows a discount of 15%. His gain percent is

  • (A) 1%
  • (B) 2%
  • (C) 10%
  • (D) 15%
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Here, r = 20% and r1 = 15%
Required profit per cent =[ r(100 - r1)/100] - r1
= [20(100 - 15)/100] - 15
= 17 - 15
= 2%

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

168) Rita bought a television set with 20% discount on the labelled price. She made a profit of ₹ 800 by selling it for ₹ 16800. The labelled price of the set was

  • (A) ₹ 10000
  • (B) ₹ 20000
  • (C) ₹ 20800
  • (D) ₹ 24000
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Let labelled price of TV = ₹ R
∴ SP of the TV = [R x (100 - 20)] / 100 = ₹ 4R/5
But 16800 - 800 = 4R/5
∴ x = (16000 x 5)/4 = ₹ 20000

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

169) The marked price of an article is ₹ 500. It is sold on two successive discounts of 20% and 10%. The selling price of that article is

  • (A) ₹ 350
  • (B) ₹ 375
  • (C) ₹ 360
  • (D) ₹ 400
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

∵ Marked price of an article = ₹ 500
The selling price of article after discount 20% and 10%
= 500 x {(100 - 20) / 100} x {(100 - 10) / 100}
= 500 x (80/100) x (90/100)
= ₹ 360

T

Tina Singh • 11.19K Points
Tutor II Math

170) Samiara, Mahira and Kiara rented a set of DVDs at a rent of ₹ 578. If they used it for 8 hours, 12 hours and 14 hours respectively, what is Kiara’s share of rent to be paid?

  • (A) ₹ 238
  • (B) ₹ 204
  • (C) ₹ l92
  • (D) ₹ 215
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 167 | Page : 17

Jump to

TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions, SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL