Home
Exams
SSC CGL MCQs
Page 14
43000+ Important MCQs for SSC CGL
43000+ MCQs for SSC CGL are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC CGL MCQ Questions.
Learn SSC CGL MCQs with answers [Page 14 of Department 167]
131) Who among the following has the started the Public Works Department in India in 1848 ?
(A) Lord William Bentick
(B) Lord Dallhousie
(C) Lord Wellesley
(D) Lord Cornwallis
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
132) The first railway line in India was opened in the year
(A) 1833
(B) 1853
(C) 1857
(D) 1861
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
133) The first cotton mill in India established ?
(A) Surat
(B) Mumbai
(C) Ahmedabad
(D) Coimbatore
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
The first cotton mill in India was established in Mumbai (then Bombay) in 1854 .
It was known as the Tata Mill , started during the early phase of industrialization in India. Mumbai later became the major center for the cotton textile industry. Why others are incorrect:
Surat and Ahmedabad were important centers of cotton trade but the first mill was in Mumbai.Coimbatore developed as a textile hub much later.✅ Final Answer: (B) Mumbai
134) Which one of the following was NOT a French settlement in India ?
(A) Pondicherry
(B) Mahe
(C) Goa
(D) Chandranagar
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
135) Bombay was acquired by the English from the Portuguese in the year
(A) 1661
(B) 1612
(C) 1600
(D) 1595
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
136) Who was the first Governer General of Bengal ?
(A) Robert Clive
(B) Warren Hastings
(C) William Bentick
(D) Cornwallis
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
137) With reference to the colonial period of india, the trade monopoly of the East India company was ended by
(A) The Regulating Act of 1773
(B) Pitt's India Act of 1784
(C) The Charter Act of 1813
(D) The Charter Act of 1833
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
138) During Whose reign did Sir Thomas Roe have regular attendance at the Mughal court to secure commercial privilege ?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
139) Who were the first Europeans to reach India for trade ?
(A) Portuguese
(B) British
(C) Dutch
(D) French
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
140) Where are the traces of Portuguese culture found in India ?
(A) Goa
(B) Calicut
(C) Cannanore
(D) Cochin
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC CGL Department : 167 | Page : 14
Jump to Go
TAGs: SSC CGL mcqs, important SSC CGL mcqs, important SSC CGL questions,
SSC CGL questions, mcq for SSC CGL, important mcq for SSC CGL, mcqs for SSC CGL, mcq questions for SSC CGL, mcq question for SSC CGL, prepare online for SSC CGL