48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 14 of Department 70]

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

131) What is Chandrayana?

  • (A) Penance for men marrying women of the same gotra
  • (B) Penance for men marrying women of the same religion
  • (C) Penance for men marrying women of the same jati
  • (D) Penance for men marrying women of the same varna
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

132) Which of the following was the staple diet of the people during the Later Vedic perid?

  • (A) Lentils
  • (B) Tila
  • (C) Godhuma
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

133) Which of the following were known to the Later Vedic people?
1. Tin
2. Lead
3. Silver
4. Bronze
Select the correct option from the codes given below:

  • (A) Only 1 & 2
  • (B) Only 2 & 3
  • (C) Only 1, 2 & 3
  • (D) 1, 2, 3 & 4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Geography

134) The National highways system is the responsibility of

  • (A) State Governments
  • (B) Central Government
  • (C) A special Roads Authority
  • (D) State and Central Government
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Geography

136) Which one of the following National Highways passes through Maharashtra, Chhattisgarh and Orissa?

  • (A) NH 4
  • (B) NH 5
  • (C) NH 6
  • (D) NH 7
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Geography

138) The national highway from Amritsar to Kolkata via Delhi is numbered

  • (A) 1
  • (B) 2
  • (C) 4
  • (D) 8
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The old National Highway number 2 (NH 2) connected Delhi to Kolkata via Kanpur, Allahabad, Varanasi, etc.

  • However, the Amritsar to Delhi stretch was part of NH 1 under the old numbering.
  • But under the new National Highway renumbering system (post-2010), the entire route from Amritsar–Delhi–Kolkata is now designated as National Highway 19 (NH 19) and NH 44 in segments.

Since the question seems to refer to the old numbering system, the combined route was popularly known through NH 1 and NH 2, with NH 2 covering the major Delhi to Kolkata stretch.

So, the most appropriate answer in this context is: (B) 2.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Geography

139) With reference to National Highways Development Project (NHDP), consider the following statements:
1. Belgaum and Nellore lie on the Golden Quadrilateral.
2. Vadodara and Jhansi lie on the East - West Corridor.
3. Ambala and Kanpur lie on the North - South Corridor.
Which of these statements is/are correct ?

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) 2 and 3
  • (C) 1 and 2
  • (D) 1 only
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 70 | Page : 14

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC