Home
Exams
SSC MCQs
Page 17
48000+ Important MCQs for SSC
48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 17 of Department 70]
161) The Upanishads are separated from the Brahmanas by treatises called __________
(A) Vedas
(B) Aranyakas
(C) Epics
(D) Puranas
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
162) In which century did the first movement against vedic ritualistic practices start?
(A) 19th century BC
(B) 14th century BC
(C) 5th century AD
(D) 600 BC
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
163) Recognize the medicinal trio of ancient India from the following options
(A) Charaka, Sushruta, and Bharata
(B) Charak, Sushruta and Patanjali
(C) Charak, Sushruta, and Banabhatta
(D) Charak, Vatsyayana, and Banabhatta
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
164) The Vedic deity Indra was the god of
(A) Fire
(B) Rain and Thunder
(C) Eternity
(D) Wind
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
165) The term 'Philosophy' is derived from which of the following?
(A) Ancient Greek
(B) Ancient Roman
(C) Hebrew Language
(D) English
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
166) Which one of the following stages of the life of man in Aryan Society, in ascending order of age, is correct?
(A) Brahmacharya- Grihashta- Vanaprastha- Sanyasa
(B) Grihastha- Brahmacharya- Vanaprashta- Sanyasa
(C) Brahmacharya- Vanprastha- Sanyasa- Grihastha
(D) Grihastha- Sanyasa- Vanaprastha- Brahmacharya
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
167) The Atharva Veda does not discuss the ideal of
(A) Karma
(B) Jnana
(C) Upasana
(D) Moksha
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
168) Which of the following was the God of Animal during the later Vedic period?
(A) Indra
(B) Rudra
(C) Vishnu
(D) Prajapati
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
169) Which of the following Gods lost his importance as the first deity during the later Vedic period?
(A) Varuna
(B) Agni
(C) Vishnu
(D) Rudra
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
170) The Upanishads are a series of books devoted to
(A) Yoga
(B) Social law
(C) Religious rituals
(D) Philosophy
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 70 | Page : 17
Jump to Go
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC