21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 11 of Department 86]

V

Vaibhav Shukla • 4.53K Points
Extraordinary Geography

101) 1° of latitude is equal to

  • (A) 11 Km
  • (B) 211 Km
  • (C) 111 Km
  • (D) 311 Km
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

At the equator, the length of 1o of latitude is equal to 110.6 km (68.7 mi.) and at the poles, the length of 1o of latitude is equal to 111.7 km (69.4 mi.). For our purposes, we assume the length of 1° of latitude is 111 km. Lines of longitude, also called meridians, run north - south.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

102) Consider the following statements A 4-wheel vehicle moving in a sharp circular path at high speed will
1. Overturn about its outer wheels
2. Overturn about its inner wheels
3. Skid outwards
4. Skid inwards
Which of these statements are right?

  • (A) 1 and 4
  • (B) 1 and 3
  • (C) 2 and 4
  • (D) 2 and 3
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Politics

103) The directive principle of state policy has been adopted from which constitution?

  • (A) U.S. Constitution
  • (B) British Constitution
  • (C) Irish Constitution
  • (D) French Constitution
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Politics

104) Which of the following was a popular slogan of French revolution?

  • (A) Sovereign Democratic Republic
  • (B) Liberty, Equality, Fraternity
  • (C) Freedom, Equality and Justice
  • (D) Freedom, Equality and Accountability
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Politics

106) The system of nomination of members of Rajya Sabha has been borrowed from the constitution

  • (A) United States of America
  • (B) Ireland
  • (C) South Africa
  • (D) France
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Politics

107) The Presidential Government operates on the principles of

  • (A) Division of powers between centre and states
  • (B) Centralisation of Powers
  • (C) Balance of Powers
  • (D) Separation of powers
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Politics

108) In Presidential Government, the President is

  • (A) Independent of the Legislature
  • (B) Dependent on the Legislature
  • (C) Dependent on the Judiciary
  • (D) Bound by the advice of the Council of Ministers
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Politics

109) Which of the following judgements stated that 'Secularism' and 'Federalism are the basic features of the Indian Constitution?

  • (A) Keshavanada Bharati case
  • (B) S.R. Bommai case
  • (C) Indira Sawhney case
  • (D) Minerva Mills case
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 11

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC