21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 2 of Department 86]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

11) Consider the following chemicals
1. Benzene
2. Carbon tetrachloride
3. Sodium carbonate
4. Trichloroethylene
Which of the above is/are used as dry cleaning chemical?

  • (A) 1, 2 and 4 only
  • (B) Only 1
  • (C) Only 2
  • (D) 1, 2, 3 and 4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Chemistry

12) With reference to ionic compounds, consider the following statements
1. Ionic compounds are insoluble in alcohol.
2. Ionic compounds in the solid state are good conductor of electricity.
Which of these statements is/are right?

  • (A) Only 2
  • (B) Only 1
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III Geography

13) The Kulu Valley is situated between

  • (A) Ladakh and Pirpanjal
  • (B) Ranjoti and Nag Tibba
  • (C) Lesser Himalayas Siwalik
  • (D) Dhauladar and Pirpanjal
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III Geography

14) Which among the following cities of India will have midday Sun exactly overhead only once a year

  • (A) Delhi and chennai
  • (B) Srinagar and Darjeeling
  • (C) Hyderabad and Kohima
  • (D) Nagpur and Kolkata
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III Geography

16) Which one of the following causes rainfall in the north-western parts of india during winter season ?

  • (A) Cyclonic depression
  • (B) Retreating monsoon
  • (C) Western disturbances
  • (D) South West monsoon
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III Geography

17) The largest southern most single Island in India is

  • (A) Rameswaram Island
  • (B) Minicoy Island
  • (C) Car Nicobar Island
  • (D) Great Nicobar Island
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III Geography

18) Economically, the most important forests of India are

  • (A) Tidal forest
  • (B) Thorn forest
  • (C) Everngreen forest
  • (D) Tropical deciduous forest
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III Geography

20) Manipur has common boundaries with the group of states of

  • (A) Meghalaya, Mizoram and Tripura
  • (B) Nagaland, Mizoram and Meghalaya
  • (C) Nagaland, Assam and Mizoram
  • (D) Nagaland, Meghalaya and Tripura
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 2

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC