21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 20 of Department 86]

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

191) Who was the Chairman of the Union Power Committee of Constituent Assembly of India?

  • (A) Sardar Vallabhbhai Patel
  • (B) Dr. B.R.Ambedkar
  • (C) Sir Alladi Krishnaswami Ayyar
  • (D) Pt. Jawaharlal Nehru
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Politics

194) Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution?

  • (A) British Constitution
  • (B) US Constitution
  • (C) Irish Constitution
  • (D) The Government of India Act,1935
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Politics

195) The Indian Parliament cannot legislate on a subject of State List unless:
1. The president of India directs it to do so
2. The Rajya Sabha passes a resolution that it necessary to do so in national interest.
3. The Speaker of the Vidhan Sabha certifies that the Legislation is necessary
4. There is national emergency
Consider the above statements, select the correct answer from the codes given below

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) 2, 3 and 4
  • (C) 1 and 2
  • (D) 2 and 4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Geography

196) Article 1 of the Constitution declares India as

  • (A) Fedaral State
  • (B) Quasi Federal State
  • (C) Unitary State
  • (D) Union of States
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Article 1 of the Constitution declares that India, that is Bharat, shall be a Union of States; the sates and the territories thereof shall be as specified in the First Schedule; and the territory of India shall comprise the territories of the States, the Union territories specified in the First Schedule; and such other territories as may be acquired.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Reasoning

197) 'Much' is related to 'Many' in the same way as 'Measure' is related to:

  • (A) Count
  • (B) Measures
  • (C) Calculate
  • (D) Weigh
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

As 'Much' corresponds to 'Many' in the same way 'Measure' corresponds to 'counting'.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

198) Jainism was divided into two sects - Swetambaras (White-clad) and Digambaras (Sky clad or naked) - During the reign of the

  • (A) Nandas
  • (B) Mauryas
  • (C) Kusanas
  • (D) Shungas
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

199) Mahavira was born in a Kshatriya clan by the name of

  • (A) Shakya
  • (B) Janatrika
  • (C) Mallas
  • (D) Lichhavis
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Jantrika Vardhamana Mahavir belonged an aristocratic family and Kshatriya clan called Naya or Jnatri. He was born in Kundagrama, near modern Patna and his father was King of this area. His mother, Trishala was sister of Chetak (Cetakka) an eminent Lichchvi prince of Vaisali.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 20

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC