21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 8 of Department 86]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

71) Find the error part:
He asked me to (A)/ completely forget her (B)/ but only I know it is not possible(D)

  • (A) A
  • (B) B
  • (C) C
  • (D) D
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Say, 'forget her completely'. Splitting the infinitive (to forget) here, is not correct.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

72) Find the error part:
He was sleeping (A)/ in his room when a thief (B)/ entered into his house (C)/ and took away a lot of things (D)

  • (A) A
  • (B) B
  • (C) C
  • (D) D
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Delete 'into' after 'entered'.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

73) Find the error part:
It was apparent for (A)/ everyone present (B)/ that if the patient did not receive (C)/ immediate medical aid (D)

  • (A) A
  • (B) B
  • (C) C
  • (D) D
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Say 'apparent to'.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

74) Which one of the following historians has written about the nature of the movement of 1857 that ''It was neither first nor national nor a war of Independence''?

  • (A) T.R Holmes
  • (B) R.C Majumdar
  • (C) S.B. Chudhari
  • (D) G.B. Mallison
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

76) The ruler of Mewar who was defeated in the battle of Khanua by Babur in 1527 was?

  • (A) Rana Pratap
  • (B) Man singh
  • (C) Sawai Uday Singh
  • (D) Rana Sanga
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Radhika Singh • 4.69K Points
Extraordinary History

77) Which one of the following statements is correct?

  • (A) Kashmir was annexed to Mughal Empire by Humayun
  • (B) Gujarat was annexed to Mughal Empire by Akbar
  • (C) Malwa was annexed to Mughal Empire by Jhangir
  • (D) Khandesh was annexed to Mughal Empire by Shahjahan
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Politics

79) Which of the following exercised the most profound inference in framing of Indian constitution?

  • (A) British constitution
  • (B) U.S. constitution
  • (C) Irish constitution
  • (D) GOI act, 1935
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 8

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC