21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 18 of Department 86]

P

Priyanka Tomar • 35.28K Points
Coach Geography

171) Find the error part:
The charges in this hospital / are less than / the hospital near my house.

  • (A) The charges in this hospital
  • (B) are less than
  • (C) the hospital near my house
  • (D) No error
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

those in the hospital near my house

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III English

172) Find the error part:
The brakes and steering failed / and the bus ran down the hill / without anyone being able control it.

  • (A) The brakes and steering failed
  • (B) and the bus ran down the hill
  • (C) without anyone being able control it
  • (D) No error
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

without being controlled by anyone

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III English

173) Find the error part:
When he was asked what is wrong with him / he said that he was not well / and asked for leave of absence for one day.

  • (A) When he was asked what is wrong with him
  • (B) he said that he was not well
  • (C) and asked for leave of absence for one day
  • (D) No error
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

When he was asked what was wrong with him.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III English

174) Find the error part:
Wherever they go / Indians easily adapt to / local circumstances.

  • (A) Wherever they go
  • (B) Indians easily adapt to
  • (C) local circumstances
  • (D) No error
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III English

175) Find the error part:
Remember that you are part of (a)/ the team and your success depends on the support (b)/ you are able to give and get from your other team members. (c)/ No error (d)

  • (A) a
  • (B) b
  • (C) c
  • (D) d
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Use "a" before part of
ex:-
Remember that you are a part of

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Geography

176) The National Atlas and Thematic Mapping Organisation (NATMO) is located at

  • (A) Kolkata
  • (B) Lucknow
  • (C) Dehra Dun
  • (D) New Delhi
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

It compiles and publishes atlases and maps on various themes of National importance. They are used for planning and research.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Geography

177) The First river valley project started in india is

  • (A) Bhakra -Nagal Project
  • (B) Damodar Valley Project
  • (C) Kosi Project
  • (D) Hirakud Project
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Damodar Valley Project (DVP) is based on the model of Tennessee Valley Authority (TAV), USA constructed to harness water of Damodar, a capricious river flowing through Bihar and West Bengal.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Geography

178) Which river is also known as dakshin ganga?

  • (A) Cauvery
  • (B) Godavari
  • (C) Krishna
  • (D) Brahmaputra
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

River Godavari is known as Dakshin Ganga as it is one of the largest peninsular river as Himalayan and is same as Ganga river in the south.

C

Chandani • 10.97K Points
Tutor II Geography

179) How many Indian states share border with Myanmar ?

  • (A) 6
  • (B) 7
  • (C) 3
  • (D) 4
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

The four northeast Indian states share 1,643-km border with Myanmar – Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Manipur. It is in news recently, because the Indian Government has set up an expert committee to examine the rules which allow free movement of Indian and Myanmarese citizens within 16 kms of the border, but are exploited by militants for smuggling arms, drugs, and fake Indian currency. The committee will be headed by the special secretary (Internal Security) in the Ministry of Home Affairs. The committee will give its report for uniform and effective implementation of free movement regime within 3 months. It will also prepare standard operating procedures common for all the four states so that militants, criminals and contraband are filtered at the border without causing inconvenience to genuine people.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 18

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC