Home
Exams
UPSC MCQs
Page 9
21000+ Important MCQs for UPSC
21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.
Learn UPSC MCQs with answers [Page 9 of Department 86]
81) What is the basis of classification of governments as unitary and federal?
(A) Relationship between legislature and executive
(B) Relationship between executive and judiciary
(C) Relationship between the centre and states
(D) Relationship between the legislature, executive and judicial wings of government
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
82) The National Anthem was adopted by the Constituent Assembly in
(A) 24th May 1949
(B) 24th November 1949
(C) 24th January 1950
(D) 24th June 1950
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
83) The parliament of India has bassed the environment (conservation) bill in
(A) 1972
(B) 1984
(C) 1981
(D) 1986
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
84) Which of the following is the inalienable attribute of the parliamentary system of government?
(A) Flexibility of the Constitution
(B) Fusion of Executive and Legislature
(C) Judicial Supremacy
(D) Parliamentary Sovereignty
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
85) The most important feature of Cabinet system of Government is
(A) Individual responsibility
(B) Collective responsibility
(C) Responsibility to none
(D) Non-responsibility
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
86) From where have we borrowed the parliamentary form of government?
(A) Russia
(B) Ireland
(C) Britain
(D) America
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
87) Who said - “patriotism is religion and religion is love for India?”
(A) Bhagat Singh
(B) Bipin Chandra Pal
(C) Ashok Mehta
(D) Bankim Chandra Chatterjee
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
88) The congress policy of prayer and petition ultimately came to an end under the guidance of
(A) B G Tilak
(B) Lala Lajpat Rai
(C) Bipin Chandra Pal
(D) None of these
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
89) “In this instance we could not play off the Mohammedans against the Hindus.” To which one of the following events did this remark of Aitchison relate?
(A) Bang Bhang
(B) Santhal Movement
(C) Kishan Andolan
(D) Revolt of 1857
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
90) Montague - Chelmsford report was prepared on the basis of
(A) The Government of India act 1913
(B) The Government of India act, 1919
(C) The Government of India act 1935
(D) None of these
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 9
Jump to Go
TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions,
UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC