21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 3 of Department 86]

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III Geography

22) Which river flows south to north?

  • (A) Brahmaputra
  • (B) Narmada
  • (C) Ganga
  • (D) Krishna
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Narmada is the only river which flows from south to north in the given options.

P

Pritvik • 5.07K Points
Tutor III Geography

23) India is a Tropical country but has a Monsoonal climate because

  • (A) Its real extent is vast
  • (B) It is surrounded by the sea
  • (C) The Himalayas provide the barrier effect
  • (D) Land and sea breeze create monsoons
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Biology

24) Which of the following is likely during vigorous exercise?

  • (A) Blood flow to the kidneys increases.
  • (B) capillaries of the active muscles will be engorged with blood.
  • (C) The skin will be cold and clammy.
  • (D) Blood will be diverted to the digestive organs.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Biology

25) The longest period of prenatal development is the

  • (A) Germinal period
  • (B) Fetal period
  • (C) Embryonic period
  • (D) None
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The third and longest period of prenatal development, extending from the ninth week until birth is Fetal period.

The process of prenatal development occurs in three main stages. The first two weeks after conception are known as the germinal stage, the third through the eighth week are known as the embryonic period, and the time from the ninth week until birth is known as the fetal period.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Biology

26) The term biodiversity refers to

  • (A) Range of genetic variation within a population
  • (B) Total number of different species within a habitat
  • (C) Both A & B
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The term biodiversity refers to the variety of life on Earth at all its levels, from genes to ecosystems, and the ecological and evolutionary processes that sustain it.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Physics

27) Seawater (i.e. saltwater) freezes at

  • (A) at a slightly higher temperature than fresh water
  • (B) at a slightly lower temperature than fresh water.
  • (C) the same temperature as fresh water.
  • (D) seawater does not freeze.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Chemistry

30) Which statement best describes an O3 molecule?

  • (A) The double bond in ozone switches back and forth between the two outer oxygen atoms
  • (B) An ozone molecule contains one single bond and one double bond
  • (C) Each atom in ozone is connected to another atom by 1.5 bonds.
  • (D) None
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 3

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC