21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 6 of Department 86]

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III History

51) The Bahmanis of the Deccan rose to prominence in which of the following centuries ?

  • (A) 13th Century
  • (B) 14th Century
  • (C) 15th Century
  • (D) 16th Century
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

52) In medieval India during the reign of Shivaji , the role of the official called Chitnis was to

  • (A) be the in - charge of King's personal security guard
  • (B) be the in - charge of intelligence/espionage activity
  • (C) be the matter of ceromonies in the royal court
  • (D) be assisting the king with his correspondence
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

55) Arrange the following in the correct chronological order
1. Chhatrapati Sahuji
2. Rajaram
3. Shambhaji
4. Shivaji II
Select the correct answer from the codes given below
Codes

  • (A) 3-2-1-4
  • (B) 3-2-4-1
  • (C) 2-3-1-4
  • (D) 1-3-2-4
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

56) Arrange the sentence in correct order:
1. Moisturisers for the face
P. as oily ones may block
Q. in greater concentration on the face
R. the oil glands found
S. should be chosen carefully.
6. and cause pimple/acne to break out.

  • (A) SRPQ
  • (B) SQPR
  • (C) SPRQ
  • (D) SPQR
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

57) Arrange the sentence in correct order:
1. I am a self confessed technophobe.
P. I believe that computer is responsible for the dying of the art of conversation.
Q. I have come to hate technology and the way it dominates every aspect of life.
R. For many, it has become the most important object both in home and at the workplace.
S. One of the worst offenders is the computer.
6. Small wonder then, that I have managed to keep this ubiquitous machine out of my home.

  • (A) PQRS
  • (B) QSRP
  • (C) RPSQ
  • (D) SRPQ
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

58) Arrange the sentence in correct order:
1. It is those good works
P. that lead to peak performance
Q. which we do with passion
R. our understanding of our purpose
S. and which come to reflect
6. in this life.

  • (A) PRQS
  • (B) QPSR
  • (C) QSRP
  • (D) SRQP
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

59) Arrange the sentence in correct order:
1. Everyone
P. the case calmly
Q. acknowledges
R. who knows you
S. when he considers
6. that you have been wronged.

  • (A) PSQR
  • (B) QRSP
  • (C) SRPQ
  • (D) RQSP
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

60) Arrange the sentence in correct order:
1. Falcons have sharp angular wings
P. to dive sharply
Q. and allow them
R. to chase their prey
S. that give them the speed
6. to capture their victims

  • (A) QPRS
  • (B) PRSQ
  • (C) SRQP
  • (D) SQPR
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 6

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC