Home
Exams
UPSC MCQs
Page 4
21000+ Important MCQs for UPSC
21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.
Learn UPSC MCQs with answers [Page 4 of Department 86]
31) Plants mainly receive their nutrients from
(A) Sun light
(B) Soil
(C) Pesticides
(D) Chlorophyll
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
32) Change the speech:
"Have you completed your assignment, Minu ?" said her brother.
(A) Minu's brother asked Minu if you have finished your assignment.
(B) Minu's brother said to Minu if she had finished her assignment.
(C) Minu's brother asked her if she had finished her assignment.
(D) Minu's brother asked Minu if she has finished her assignment.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
33) Change the speech:
The sage said, “God helps those who help themselves”.
(A) The sage said that God helps those who help themselves.
(B) The sage said that God helped those whose helped themselves.
(C) The sage said that God helps those who helped themselves.
(D) The rage said God will help those who will help themselves.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
34) Change the speech:
He said, “Where shall I be this time next year?”
(A) He asked that where should he be that time next year
(B) He wondered where he should be that time the following year.
(C) He contemplated where shall he be that time the following year.
(D) He wondered where he would be that time the following year
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
35) Which of the following electromagnetic radiations has the smallestwavelength ?
(A) Microwaves
(B) Ultraviolet
(C) X - rays
(D) Gamma rays
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
36) National Agricultural Insurance Scheme replace Comprehensive Crop Insurance Scheme was introduced in the year
(A) 1997
(B) 1998
(C) 1999
(D) 2000
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
37) 'Everything else can wait, but not agriculture.' The above statement is attributed to
(A) Jagjivan Ram
(B) Jawahar Lal Nehru
(C) Mahatma Gandhi
(D) Sardar Patel
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
38) The impact of Green Revolution was felt most in the production of
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Pulses
(D) Oil Seeds
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
39) The importance of agriculture in Indian economy is indicated by its contribution to which of the following?
(A) National income and employment
(B) Industrial development and international trade
(C) Supply of food-grains
(D) All the above
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
40) Under which Five Year Plan agriculture register a negative growth?
(A) Third
(B) Fifth
(C) Seventh
(D) Ninth
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 4
Jump to Go
TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions,
UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC