21000+ Important MCQs for UPSC

21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.


Learn UPSC MCQs with answers [Page 7 of Department 86]

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

61) Arrange the sentence in correct order:
1. This summer was the most
P. to believe that next
Q. and we have reason
R. scorching in living memory
S. year and the year after
6. will be hotter still

  • (A) SRPQ
  • (B) SPQR
  • (C) QSPR
  • (D) RQPS
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

62) Arrange the sentence in correct order:
1. The student
P. touched the
Q. arrived and
R. their teacher
S. feet of
6. with reverence

  • (A) RQSP
  • (B) QPSR
  • (C) QPRS
  • (D) QRSP
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

63) Arrange the sentence in correct order:
1. The watchman
P. and found two thieves
Q. woke up when
R. with black masks
S. he heard the dog barking
6. trying to get in

  • (A) QSRP
  • (B) PQRS
  • (C) QSPR
  • (D) SPQR
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

64) Arrange the sentence in correct order:
1. Egotism is the; most common fault of mankind.
P. However, with time it becomes an exaggerated form of self display.
Q. It is the product of a perfectly natural desire to display oneself.
R. This is necessary as it impairs the personality and frustrates all efforts at self improvement.
S. Beyond any shadow of doubt, it is a defect that ought to be constantly hunted down, and scotched.
6. One should always be on guard not to give into egotism.

  • (A) RSPQ
  • (B) PSRQ
  • (C) PQRS
  • (D) QPSR
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II English

65) Arrange the sentence in correct order:
1. The goals of our present system
P. schooling is to prepare
Q. students for the examination system
R. which will take them to the
S. of primary and secondary
6. best technical institutions in the country

  • (A) SPQR
  • (B) QPRS
  • (C) PRQS
  • (D) PSQR
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

66) Find the error part:
Without taking proper care, (A)/ the doctors could (B)/ not have been saved (C)/ the life of this patient (D)

  • (A) A
  • (B) B
  • (C) C
  • (D) D
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

67) With reference to technologies for solar power production, consider the following statements
1. 'Photovoltaic' is a technology that generates electricity by direct conversion of light into electricity, while 'Solar Thermal' is a technology that utilises the Sun's rays to generate heat which is further used in electricity generation process.
2. Photovoltaic generates Alternating Current (AC), while Solar Thermal generates Direct Current (DC).
3. India has manufacturing base for Solar Thermal technology, but not for Photovoltaic.
Which of the statements given above is/are right?

  • (A) 1, 2 and 3
  • (B) Only 1
  • (C) 2 and 3
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

68) Find the error part:
The Chief Minister (A)/ should not let (B)/ the terrorist activities (C)/ to grow in our State (D)

  • (A) A
  • (B) B
  • (C) C
  • (D) D
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

69) Find the error part:
Many persons are coming (A)/ to his concert (B)/ to hear him to sing (C)/ the religious songs (D)

  • (A) A
  • (B) B
  • (C) C
  • (D) D
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Delete 'to' before 'sing'. In such sentences never use 'to' after; hear, see, make, know, feel.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

70) Find the error part:
It is better to stay (A)/ at home then (B)/ go to market (C)/ when it is raining (D)

  • (A) A
  • (B) B
  • (C) C
  • (D) D
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Delete 'to'. Use of 'to' after 'then' is incorrect.

You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 7

Jump to

TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions, UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC