Home
Exams
UPSC MCQs
Page 15
21000+ Important MCQs for UPSC
21000+ MCQs for UPSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning UPSC MCQ Questions.
Learn UPSC MCQs with answers [Page 15 of Department 86]
141) The “Asteroids belt” are located between which among the following planets?
(A) Mars and Jupiter
(B) Saturn & Jupiter
(C) Mercury and Venus
(D) Earth & Mars
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
142) Bleaching Powder is a compound of _______.
(A) Sodium
(B) Calcium
(C) Magnesium
(D) Potassium
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
143) Who discovered Ultrasound?
(A) Ian Donald
(B) Roger Bacon
(C) JP Merri
(D) Joseph Lister
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
144) Which of the following elements is used for the bleaching process?
(A) Fluorine
(B) Bromine
(C) Chlorine
(D) Xenon
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
145) Plants get their nitrogen from:
(A) Rain
(B) The soil
(C) The air
(D) Ground water
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
146) Which of the following produces antibodies?
(A) Sodium
(B) lymphocyte
(C) Oxygen
(D) Carbohydrate
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
147) Which of these acids is found in lemon and orange?
(A) Citric Acid
(B) Acetic acid
(C) Nitrate Acid
(D) Silver acid
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
148) Which of the following English physicians is also called the “father of immunology”?
(A) Wilham Rotzen
(B) James Hames
(C) Alex Ray
(D) Edward Jenner
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
149) What is the full name of BCG?
(A) Bacillus Committee Guerin
(B) Bacillus comires guerin
(C) Bacillus Calcium Grade
(D) Basic Calcium Sulfate
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
150) Which of the following is called the father of biology?
(A) Arya Bhatt
(B) Alexander
(C) Aristotle
(D) Philippine
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of UPSC Department : 86 | Page : 15
Jump to Go
TAGs: UPSC mcqs, important UPSC mcqs, important UPSC questions,
UPSC questions, mcq for UPSC, important mcq for UPSC, mcqs for UPSC, mcq questions for UPSC, mcq question for UPSC, prepare online for UPSC