36500+ Important MCQs for RAILWAY

36500+ MCQs for RAILWAY are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning RAILWAY MCQ Questions.


Learn RAILWAY MCQs with answers [Page 10 of Department 88]

V

Vikash Gupta • 33.56K Points
Instructor I Biology

91) Which of the following diseases is caused by consumption of a wheat bread contaminated with a fungus called Claviceps purpurea?

  • (A) Lathyrism
  • (B) Ergotism
  • (C) Cinchonism
  • (D) Mushroom Poisoning
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Cleviceps purpurea is an important ascomycete that grows on the grains of rye grass cereals. It produces the drug ergot, which is both a severe poison and a useful medicinal drug. It affects the central nervous system as well as causes the contraction of involuntary muscle. Ergotism, caused by eating infected rye bread, was common in the Middle Ages, when it was known as “St. Anthony’s Fire.

V

Vikash Gupta • 33.56K Points
Instructor I Biology

92) Consider the following statements about the ‘wheat blast’ disease:
1. The disease is a fungal disease
2. The disease was discovered in India in 2016
3. Burning of the wheat fields can help to control the outbreak
Which of the above statements is/are correct?

  • (A) 1 & 3 Only
  • (B) 2 Only
  • (C) 2 & 3 Only
  • (D) 1, 2 & 3
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The disease has still not been observed in India. It is a fungal disease that periodically destroys wheat crops in South America. The disease was first observed in Brazil in 1985. The first Asian outbreak of wheat blast was found in Bangladesh in February 2016.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

94) The nucleus of an atom consists of

  • (A) Protons and neutrons
  • (B) Electrons and protons
  • (C) Electrons and neutrons
  • (D) All of the above
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

95) Which of the following motors is most frequently used in industries?

  • (A) Commutator motor
  • (B) 3 phase induction motor
  • (C) Single phase A.C motor
  • (D) Synchronous motor
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Computer

96) Changing computer language of 1's and 0's to characters that a person can understand is:

  • (A) Execute
  • (B) Clip art
  • (C) Highlight
  • (D) Decode
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Computer

98) Experts say the healthiest way to view a computer monitor is by:

  • (A) Placing it 18 to 30 inches away from your eyes
  • (B) Adjusting the screen for maximum contrast
  • (C) Using special glasses that filter out UV rays
  • (D) Viewing from a darkened room
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Chemistry

99) Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?

  • (A) Television
  • (B) Tube light
  • (C) Cooking gas
  • (D) Refrigerator
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

100) The internal resistance of all milliammeter must be very low for

  • (A) Maximum voltage drop across the meter
  • (B) High accuracy
  • (C) High resistance
  • (D) Minimum effect on the current in the circuit
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of RAILWAY Department : 88 | Page : 10

Jump to

TAGs: RAILWAY mcqs, important RAILWAY mcqs, important RAILWAY questions, RAILWAY questions, mcq for RAILWAY, important mcq for RAILWAY, mcqs for RAILWAY, mcq questions for RAILWAY, mcq question for RAILWAY, prepare online for RAILWAY