36500+ Important MCQs for RAILWAY

36500+ MCQs for RAILWAY are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning RAILWAY MCQ Questions.


Learn RAILWAY MCQs with answers [Page 6 of Department 88]

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Economic

51) On which one of the following is the benefits received principle of taxation to achieve optimality bases?

  • (A) Marginal benefit received
  • (B) Total benefit received
  • (C) Average benefit received
  • (D) Ability to pay for the benefit
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

52) Red soil is normally found in India in which regions?

  • (A) Eastern region only
  • (B) Southern region only
  • (C) Eastern & southern part of the Deccan Plateau
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Red soil is found in Indian state such that Tamil Nadu, southern Karnataka, noth-eastern Andhra and some parts of M.P., Chhatisgarh and Odisha. Hence, option 3 is correct.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

53) Of the following statements about the major soil types, the incorrect one is ________

  • (A) Alluvial soils are easy to plough
  • (B) Red soils are rich in phosphorus, nitrogen and lime content
  • (C) Laterite is typically a soil of tropical regions which receive heavy seasonal rainfall
  • (D) Black soil is highly retentive of moisture and very productive
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

54) The plantation in a huge manner to prevent soil erosion is called

  • (A) Shelter Belts
  • (B) Contour Farming
  • (C) Strip Farming
  • (D) Forestation
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The plantation in a huge manner to prevent soil erosion is called Shelter Belts. Plantation of protective belts of trees around a farmland prevents the action of external agents such as running water and wind on soil. Shelterbelt trees help to reduce soil erosion by protecting against wind and the elements and reducing the impact that severe weather has on the soil by providing much needed shelter. Shelterbelts can also provide protection to the shoreline by protecting against the impact of salt carried by the wind.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

56) In which type of rocks are metals like gold and copper mostly found?

  • (A) Old Sedimentary
  • (B) Old Igneous
  • (C) Old Metamorphic
  • (D) New Metamorphic
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

58) In due course of time the meander loop cuts off from the river and forms a cutoff lake, also called an ________ lake.

  • (A) Ox-bow
  • (B) Oasis
  • (C) Lagoon
  • (D) Tectonic
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

59) The material carried by the glacier such as rocks big and small, sand and silt gets deposited, which are called glacial ________.

  • (A) Moraines
  • (B) Deltas
  • (C) Plateaus
  • (D) Grooves
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

60) Carbonaceous rocks which produce coal and of belong to the category of rocks called

  • (A) Metamorphic
  • (B) Igneous
  • (C) Sedimentary
  • (D) Inorganic
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of RAILWAY Department : 88 | Page : 6

Jump to

TAGs: RAILWAY mcqs, important RAILWAY mcqs, important RAILWAY questions, RAILWAY questions, mcq for RAILWAY, important mcq for RAILWAY, mcqs for RAILWAY, mcq questions for RAILWAY, mcq question for RAILWAY, prepare online for RAILWAY