36500+ Important MCQs for RAILWAY

36500+ MCQs for RAILWAY are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning RAILWAY MCQ Questions.


Learn RAILWAY MCQs with answers [Page 4 of Department 88]

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary History

32) Consider the following statements :
1. Historians use the word source to refer to the information found from manuscripts, inscriptions and archaeology.
2. Ramayana and Mahabharata are also important source of ancient Indian history.

Which of the above is / are correct?

  • (A) 2 only
  • (B) 1 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary History

33) The objects like pottery, tools and ornaments that humans made in the past are called

  • (A) Coins
  • (B) Monuments
  • (C) Inscriptions
  • (D) Artifacls
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

34) A 270 metres long train running at the speed of 120 kmph crosses another train running in opposite direction at the speed of 80 kmph in 9 seconds. What is the length of the other train?

  • (A) 230 m
  • (B) 240 m
  • (C) 260 m
  • (D) 320 m
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

35) A goods train runs at the speed of 72 kmph and crosses a 250 m long platform in 26 seconds. What is the length of the goods train?

  • (A) 230 m
  • (B) 240 m
  • (C) 260 m
  • (D) 270 m
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

36) Two trains, each 100 m long, moving in opposite directions, cross each other in 8 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the faster train is:

  • (A) 30 km/hr
  • (B) 45 km/hr
  • (C) 60 km/hr
  • (D) 75 km/hr
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

37) Two trains 140 m and 160 m long run at the speed of 60 km/hr and 40 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is:

  • (A) 9
  • (B) 9.6
  • (C) 10
  • (D) 10.8
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

38) A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?

  • (A) 5 sec
  • (B) 6 sec
  • (C) 7 sec
  • (D) 10 sec
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

39) The body weight of seven students of a class is recorded as 54 kg, 78 kg, 43 kg, 82 kg, 67 kg, 42 kg and 75 kg. What is the average body weight of call the seven students?

  • (A) 63 kg
  • (B) 69 kg
  • (C) 741 kg
  • (D) 73 kg
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

40) There are five boxes in a cargo hold. The weight of the first box is 200 kg and the weight of the second box is 20% more than the weight of third box, whose weight is 25% more than the first box’s weight. The fourth box at 350 kg is 30% lighter than the fifth box. The difference in the average weight of the four heaviest boxes and the four lightest boxes is-

  • (A) 37.5 kg
  • (B) 51.5 kg
  • (C) 75 kg
  • (D) 112.5 kg
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of RAILWAY Department : 88 | Page : 4

Jump to

TAGs: RAILWAY mcqs, important RAILWAY mcqs, important RAILWAY questions, RAILWAY questions, mcq for RAILWAY, important mcq for RAILWAY, mcqs for RAILWAY, mcq questions for RAILWAY, mcq question for RAILWAY, prepare online for RAILWAY