Home
Exams
RAILWAY MCQs
Page 11
36500+ Important MCQs for RAILWAY
36500+ MCQs for RAILWAY are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning RAILWAY MCQ Questions.
Learn RAILWAY MCQs with answers [Page 11 of Department 88]
101) Photophobia is
(A) Abnormal intolerance of light
(B) A disease cause by too much sunlight
(C) The adjustment of the eye for light
(D) The ability to perceive light
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
102) ML2T-2 is the dimensional formula for
(A) Moment of inertia
(B) Pressure
(C) Elasticity
(D) Couple acting on a body
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
103) In the case of D.C shunt motor, the torque with increase in speed will
(A) Increase linearly
(B) Increase parabolically
(C) Decrease linearly
(D) Remain unchanged
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
104) The conservation hawks and owls is important to mankind chiefly because these birds eat
(A) Harmful birds
(B) Harmful reptiles
(C) Numerous weed seeds
(D) Many harmful rodents
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
105) Who came up with the idea for INSTANT MASHED POTATO?
(A) W. Raleigh
(B) E. Asselbergs
(C) S. Tuberosum
(D) K. Edwards
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
106) What is TTL?
(A) Transparent Transfer Layer
(B) True Technology Lives
(C) Time To Live
(D) Technical Talk Language
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
107) The instrument used in aircrafts to measure the altitude above a fixed level is:
(A) Altimeter
(B) Audiometer
(C) Ammeter
(D) Anemometer
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
108) An under-excited synchronous motor draws current at
(A) Lagging p.f
(B) Unity power factor (p.f)
(C) Leading p.f
(D) Leading/lagging depending on the underload/overload
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
109) What charge card, developed in 1950, was the first to be accepted nationally in the US?
(A) Visa
(B) Discover
(C) Diner's Club
(D) Master Charge
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
110) RDX is
(A) An instrument to measure blood pressure
(B) An explosive
(C) A chemical used in the manufacture of fertilisers
(D) A gene
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of RAILWAY Department : 88 | Page : 11
Jump to Go
TAGs: RAILWAY mcqs, important RAILWAY mcqs, important RAILWAY questions,
RAILWAY questions, mcq for RAILWAY, important mcq for RAILWAY, mcqs for RAILWAY, mcq questions for RAILWAY, mcq question for RAILWAY, prepare online for RAILWAY