36500+ Important MCQs for RAILWAY

36500+ MCQs for RAILWAY are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning RAILWAY MCQ Questions.


Learn RAILWAY MCQs with answers [Page 13 of Department 88]

N

Neha Sharma • 6.85K Points
Tutor III Reasoning

121) Looking at a woman sitting next to him, Amit said, “She is the sister of the husband of my wife”. How is the woman related to Amit ?

  • (A) Daughter
  • (B) Sister
  • (C) Niece
  • (D) Wife
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Reasoning

122) Pointing to a man in a photograph, Asha said, “His mother’s only daughter is my mother.” How is Asha related to that man?

  • (A) Wife
  • (B) Sister
  • (C) Nephew
  • (D) Can’t be determined
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Reasoning

123) Pointing to a woman in the picture, Rajesh said her mother has only one grandchild whose mother is my wife. How is the woman in the picture related to Rajesh?

  • (A) sister-in-law
  • (B) daughter
  • (C) wife
  • (D) niece
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Reasoning

124) Introducing a woman, a man said “Her mother is the only daughter of my mother-in-law”. How is the man related to the woman ?

  • (A) Son
  • (B) Brother
  • (C) Father
  • (D) Husband
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Only daughter of man’s mother-in-law means the wife of the man. Man’s wife is the mother of the woman in question.

Therefore, the man is the father of that woman.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Reasoning

125) Pointing to a girl, Arun said, “She is the only daughter of my grandfather’s son.” How is the girl related to Arun?

  • (A) Sister
  • (B) Cousin Sister
  • (C) Daughter
  • (D) Data inadequate
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Politics

126) Under the provisions of the Constitution of India, who is entitled to be consulted by the President of India in the matter of the appointments of the Judges of the High Court?

  • (A) The Governor
  • (B) The Attorney-General of India
  • (C) The Union Minister of Law and Justice
  • (D) The Advocate General of the State
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Clause (1) of Article 217 says that “every judge of a High Court shall be appointed by the President by warrant under his hand and seal after consultation with the Chief Justice of India, the Governor of the State.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Politics

127) A Judge of the Supreme Court can be removed by the President of India after

  • (A) An impeachment by the Parliament
  • (B) An enquiry by Chief Justice of India
  • (C) A report by the Bar Council of India
  • (D) As enquiry by C.B.I.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Politics

129) Under the writ of 'Mandamus', the Court can:

  • (A) direct the Government to do or not to do a thing
  • (B) ask the person to be produced
  • (C) ask to let a person free for a temporary period
  • (D) order to transfer the case from one court
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of RAILWAY Department : 88 | Page : 13

Jump to

TAGs: RAILWAY mcqs, important RAILWAY mcqs, important RAILWAY questions, RAILWAY questions, mcq for RAILWAY, important mcq for RAILWAY, mcqs for RAILWAY, mcq questions for RAILWAY, mcq question for RAILWAY, prepare online for RAILWAY