36500+ Important MCQs for RAILWAY

36500+ MCQs for RAILWAY are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning RAILWAY MCQ Questions.


Learn RAILWAY MCQs with answers [Page 18 of Department 88]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach General Awareness

172) In the 1700s, who would pay the postage fee for letters before the stamp was invented?

  • (A) The sender
  • (B) The post office
  • (C) The receiver of the letter
  • (D) There was no fee
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

173) Made from a variety of materials, such as carbon, which inhibits the flow of current?

  • (A) Resistor
  • (B) Inductor
  • (C) Capacitor
  • (D) Choke
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Reasoning

174) Shobha is the niece of Ashish. Ashish’s mother is priya. Kamla. Is priya’s mother. Kamla’s husband is hari. Krishna is the mother-in-law of hari. How is shobha related to hari?

  • (A) great grand daughter
  • (B) grand niece
  • (C) great grand son’s daughter
  • (D) Daughter
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Reasoning

175) In a joint family, there are father, mother, 3 married sons and one unmarried daughter. Of the sons two have 2 daughters each and one has a son. How many female members are there in the family?

  • (A) 3
  • (B) 6
  • (C) 7
  • (D) 9
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Reasoning

176) Looking at a portrait of a man, Harsh said, "His mother is the wife of my father's son. Brothers and sisters I have none." At whose portrait was Harsh looking ?

  • (A) His nephew
  • (B) His son
  • (C) His cousin
  • (D) His uncle
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Since Harsh has no brother or sister, so he is his father's only son.

Now, wife of my father's son — my wife.

So, Harsh's wife is the man's mother or the man is Harsh's son.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Reasoning

177) Mithilesh said to Neha, ‘Your only brother’s son is my wife’s brother.’ How is Neha related to the wife of Mithilesh?

  • (A) Aunt
  • (B) Mother-in-law
  • (C) Mother
  • (D) Sister
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Reasoning

178) If Kamal says, "Ravi's mother is the only daughter of my mother how is Kamal related to Ravi ?

  • (A) Brother
  • (B) Father
  • (C) Grandfather
  • (D) None of these
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Reasoning

179) A man goes 5 km East, then he turns right and goes 4 km, then he turns left and goes 5 km. Which direction is he facing now?

  • (A) North
  • (B) South
  • (C) East
  • (D) West
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

According to the question, the direction diagram will be as follows.

Clearly, man is facing East.

Y

Yashika • 3.75K Points
Extraordinary Reasoning

180) City C is to the South of city B and city A is to the North of city C. In which direction city A is located in respect of city B?

  • (A) North
  • (B) South
  • (C) East
  • (D) Can not be determined
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of RAILWAY Department : 88 | Page : 18

Jump to

TAGs: RAILWAY mcqs, important RAILWAY mcqs, important RAILWAY questions, RAILWAY questions, mcq for RAILWAY, important mcq for RAILWAY, mcqs for RAILWAY, mcq questions for RAILWAY, mcq question for RAILWAY, prepare online for RAILWAY