36500+ Important MCQs for RAILWAY

36500+ MCQs for RAILWAY are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning RAILWAY MCQ Questions.


Learn RAILWAY MCQs with answers [Page 3 of Department 88]

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Reasoning

21) In a certain code language 'PICK' is coded as 'OQHJBDJL', then how will 'FLAT' be written in that language?

  • (A) EGKMBZSU
  • (B) EKGMZBSU
  • (C) EGKMZBUS
  • (D) EGKMZBSU
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Reasoning

22) If in a certain language 'NIL' is written as 'MOHJKM', then how will 'COMB' be written in that language?

  • (A) BDNPNLCA
  • (B) BDNPLNAC
  • (C) BDPNLNAC
  • (D) BDNPLNCA
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Each letter is coded with its left and right letters in English alphabet.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Reasoning

23) If in a certain code language 'RAM' is written as 'QSZBLN', 'LOVE' is written as 'KMNPUWDF', then how will 'ACT' be written in that language?

  • (A) ZBBDUS
  • (B) ZDSUBB
  • (C) ZBBDSU
  • (D) ZBDBSU
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Each letter is coded with its left and right letters in English alphabet.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Reasoning

24) If in a certain code language 'LAP' is coded as 'KMZBOQ', then how will 'NOTE' be written in that language?

  • (A) MONPSUFD
  • (B) MONPUSDF
  • (C) MNOPSUDF
  • (D) MONPSUDF
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Each letter is coded with its left and right letters in English alphabet.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Reasoning

25) If in a certain code language 'GO' is written as 'FHNP', then how will 'SUN' be written in that language?

  • (A) RTTVOM
  • (B) RTTVMO
  • (C) RTTOVM
  • (D) RTTOMV
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Each letter is coded with its left and right letters in English alphabet.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Reasoning

26) If in a certain code language 'TRUE' is coded as 'USSQVTFD', then what is the code for 'PRAY' in the same language?

  • (A) QOSBQZZX
  • (B) QOSQBZZX
  • (C) QSOQBZXZ
  • (D) QOSQBZXZ
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Each letter is coded with its right and left letters respectively in English alphabet.

C

Chandan Das • 6.78K Points
Tutor III Reasoning

27) In a certain code language 'CHAT' is written as 'SUZBGIBD'. How will 'APT' be coded in that language?

  • (A) SUOQZB
  • (B) SUOQBZ
  • (C) SUOBZQ
  • (D) SUOZQB
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Starting from right end, each letter is coded with its left and right letters in English alphabet.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary History

28) Which one of the following places is famous for pre-historic paintings?

  • (A) Ajanta
  • (B) Bhimbetka
  • (C) Bagh
  • (D) Amravati
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary History

29) The expounder of Yoga philosophy was :

  • (A) Shankaracharya
  • (B) Patanjali
  • (C) Jaimini
  • (D) Gautam
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The ancient Sage Patanjali was an expounder of the Yoga Sutras one of the most important text of yoga covering all aspects of life. Patanjali’s Yoga Sutras describe the working of the mind and emotions.

D

Dhruva • 4.38K Points
Extraordinary History

30) Which of the following does the Puranas contain?

  • (A) Hymns in favour of the Gods
  • (B) Laws of Manu and the history on various dynasties
  • (C) Thoughts on the mystery of life and universe
  • (D) Mythology
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of RAILWAY Department : 88 | Page : 3

Jump to

TAGs: RAILWAY mcqs, important RAILWAY mcqs, important RAILWAY questions, RAILWAY questions, mcq for RAILWAY, important mcq for RAILWAY, mcqs for RAILWAY, mcq questions for RAILWAY, mcq question for RAILWAY, prepare online for RAILWAY