36500+ Important MCQs for RAILWAY

36500+ MCQs for RAILWAY are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning RAILWAY MCQ Questions.


Learn RAILWAY MCQs with answers [Page 5 of Department 88]

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

41) The average of 4 positive integers is 59. The highest integer is 83 and the lowest integer is 29. The difference between the remaining two integers is 28. Which of the following integers is higher of the remaining two integers ?

  • (A) 39
  • (B) 48
  • (C) 76
  • (D) Cannot be determined
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

42) A man purchased the articles for Rs. 123684. He sold 60% of those at a profit of 16.66% and rest at a loss. Find the loss percentage on the remaining if the overall loss is 14%?

  • (A) 20%
  • (B) 30%
  • (C) 60%
  • (D) 66.66%
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

43) A reduction of 20% in the price of sugar enables a housewife to purchase 6 kg more for Rs. 240. What is original price per kg of sugar.

  • (A) Rs. 10 per Kg
  • (B) Rs. 8 per Kg
  • (C) Rs. 6 per Kg
  • (D) Rs. 5 per Kg
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

44) A dishonest dealer purchases goods at 20% discount of the cost price of Rs. X and also cheats his wholesaler by getting 20% extra through false weighing, per kg. Then he marks up his goods by 80% of x, but he gives a discount of 25% besides he cheats his customer by weighing 10% less than the required. What is his overall profit percentage?

  • (A) 125%
  • (B) 100%
  • (C) 98.66%
  • (D) 120%
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

45) Hotel Aditya has 10 single AC rooms, 5 double AC rooms and 18 non AC rooms. The fixed monthly rent of hotel is 150,000. The per day maintenance cost is Rs. 100 for double AC room, Rs. 75 for single AC room and Rs. 40 for non AC room. The per day charges are Rs. 600 for double AC room, Rs. 400 for single AC room and Rs. 250 for non AC room. In April 2003, the occupancy rate of non AC room was 50%, 70% of single AC room and 40% of double AC rooms. Find the profit/loss % for that particular month.

  • (A) 10.33% (profit)
  • (B) 10.33% (loss)
  • (C) 5.67% (loss)
  • (D) 5.67% (profit)
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mahesh Chandra • 6.28K Points
Tutor III Math

46) A bookseller procures 40 books for Rs. 3200 and sells them at a profit equal to the selling price of 8 books. What is the selling price of one dozen books, if the price of each book is same?

  • (A) Rs. 720
  • (B) Rs. 960
  • (C) Rs. 1200
  • (D) Rs. 1440
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Economic

47) Devaluation of a currency means

  • (A) fall in exchange value of a country by market forces
  • (B) reduction in external value/exchange value of currency by the government
  • (C) reduction in currency value due to wear and tear
  • (D) all of the above
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Economic

49) If all the banks in an economy are nationalized and converted into a monopoly bank, the total deposits

  • (A) will decrease
  • (B) will increase
  • (C) will neither increase nor decrease
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of RAILWAY Department : 88 | Page : 5

Jump to

TAGs: RAILWAY mcqs, important RAILWAY mcqs, important RAILWAY questions, RAILWAY questions, mcq for RAILWAY, important mcq for RAILWAY, mcqs for RAILWAY, mcq questions for RAILWAY, mcq question for RAILWAY, prepare online for RAILWAY