48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 1 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

1) Which among the following Act suggested for the post called Comptroller and Auditor General?

  • (A) 1909 Act
  • (B) 1919 Act
  • (C) 1935 Act
  • (D) 1947 Act
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The Comptroller and Auditor General Of India was originally called the Accountant General to the Government of India in 1858 and later designated as the Auditor General of India in 1860, the Comptroller General of Accounts in 1866, the Comptroller and Auditor General in 1884, the Auditor General in India under the 1919 Act, and the Auditor General of India under the 1935 Act. It was under the 1935 Act that he was entrusted with the responsibility for the accounting and audit of the Government of India and eleven provincial governments.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

2) Which was the first state to go to polls under the Delimitation?

  • (A) Tamil Nadu
  • (B) Andhra Pradesh
  • (C) Kerala
  • (D) Karnataka
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Mandya in Karnataka, in 2008, became the first district in the country where the delimitation exercise, headed by Justice Kuldip Singh, was carried out. Karnataka later became the first State to go for polls under delimitation.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

3) Which committee recommended for three language formula?

  • (A) Raj Committee
  • (B) Kothari Committee
  • (C) Rajamannar Committee
  • (D) Dutt Committee
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The "Three Language Formula" was devised in the Chief Ministers conferences held during 1961. The National Commission on Education known as the Kothari commissionexamined and recommended a graduated formula which was recommended by the National Policy on Education, 1968.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

4) The main function of the judiciary is :

  • (A) law formulation
  • (B) law execution
  • (C) law adjudication
  • (D) law application
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Administration of justice is the primary function of the judiciary. However, the judiciary performs certain other function too. These functions may be judicial in character but some of these functions are non-judicial in nature. Firstly, when a dispute is brought before a court, it is the responsibility of the court to 'determine the facts' involved. The usual manner in which the courts determine the facts is through evidence given by the contestants. Once the facts have been established, the court proceeds to decide what law is applicable to a particular controversy or circumstance. Herein the judiciary becomes the interpreter of laws, which is the prime function of the judiciary. So the major task of the judiciary is to 'determine' the facts of laws and to apply them to particular circumstance.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

5) Right to vote and to be elected in India is a

  • (A) Fundamental Right
  • (B) Natural Right
  • (C) Constitutional Right
  • (D) Legal Right
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Right to vote in elections is an important constitutional right. New NCERT, Std. 11, Introduction to Indian Constitution, Page 66 one of the important decisions of the framers of India Constitution was to guarantee every adult citizen in India, the right to vote. [Article 326] Combining the interpretation of both textbooks, "C" is the answer.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

6) Through which Constitutional Amendment was the Nagarpalika Bill passed?

  • (A) 70th
  • (B) 72nd
  • (C) 73rd
  • (D) 74th
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

While the Constitution (Seventy- third Amendment) Act, 1992 accorded the Panchayati Raj Institutions (PRIs) a constitutional status, the Seventy Fourth Amendment Act did the same for Nagarpalikas. The Nagarpalika Act, i.e. the Constitution (74th Amendment) Act, 1992 was enacted to accord constitutional recognition to the Urban Local Bodies as third tier of government.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

7) Which Constitutional Amendment gave precedence to the Directive Principles of State Policy over Fundamental Rights?

  • (A) 42nd
  • (B) 44th
  • (C) 52nd
  • (D) 56th
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The Forty-second Amendment of the Constitution of India, enacted in 1976, attempted to reduce the power of the Indian Supreme Court and High Courts to pronounce upon the constitutional validity of laws. The Amendment established beyond doubt the supremacy of Parliament over the other wings of Government; gave the Directive Principles precedence over the Fundamental Rights; enumerated for the first time a set of ten Fundamental Duties. It further imposed limits on the power and jurisdiction of the judiciary; raised the term of the Lok Sabha and the Vidhan Sabha from five to six years; authorised the use of Central armed forces in any State to deal with law and order problems, made the President bound by the advice of the Council of Ministers and envisaged the establishment of administrative tribunals for service matters of Government employees and also other tribunals for economic offences.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

8) Which article of the Indian Constitution provides for equal opportunities for all citizen in Public employment?

  • (A) Article-22
  • (B) Article-16
  • (C) Article-20
  • (D) Article-25
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Article 16 of the Indian Constitution deals with equality of opportunityin matters of public employment. It states that no citizen shall, on grounds only of religion, race, caste, sex, descent, place of birth, residence or any of them, be ineligible for, or discriminated against in respect or, any employment or office under the State.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

9) Which Article of the Indian Constitution directs the State Governments to organise Village Panchayats?

  • (A) Article 32
  • (B) Article 37
  • (C) Article 40
  • (D) Article 51
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Article 40 directs the State to take steps to organize village Panchayats and endow them with such powers and authority as may be, necessary to enable them to function as units of self-Government. It comes under Directive Principles of State Policy.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

10) Parliamentary Supremacy is the definite feature of the political system in

  • (A) UK
  • (B) Canada
  • (C) India
  • (D) Australia
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

'Parliamentary Supremacy' is the definite feature of the political system in U.K.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 1

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC