Home
Exams
SSC MCQs
Page 9
48000+ Important MCQs for SSC
48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 9 of Department 243]
81) Which one of the following rights was described by Dr. B.R Ambedkar as ‘the heart and soul of the Constitution’?
(A) right to equality.
(B) right to freedom.
(C) right to constitutional remedies.
(D) right to freedom of religion.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
82) Which one of the following writs is issued by the court in case of an illegal detention of a person?
(A) habeas corpus.
(B) mandamus.
(C) certiorari.
(D) quo warranto.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
83) Which one of the following writs is issued to courts, corporation or a person directing them to perform their public duty?
(A) habeas corpus.
(B) quo warranto.
(C) mandamus.
(D) prohibition.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
84) Which one of the following writs is issued by the High Court to lower court or a nonjudicial public institution to stop proceedings in a particular case?
(A) habeas corpus.
(B) prohibition.
(C) quo warranto.
(D) certiorari.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
85) Under which one of the following writs a person can be prevented from taking an action to which he is officially not entitled?
(A) mandamus.
(B) quo warranto.
(C) certiorari.
(D) mandamus.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
86) To which of the following rights the foreigners are entitled under the Indian Constitution
(A) right against exploitation.
(B) right to equality before law.
(C) right to life and personal liberty.
(D) all the above rights.
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
87) What is the sanction behind the Fundamental Rights granted by the Indian Constitution?
(A) public opinion.
(B) parliament.
(C) independent judiciary.
(D) the constitution.
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
88) The main purpose for the grant of Fundamental Rights to the Indian citizens is :
(A) establishment of democratic government.
(B) protection of individual liberty .
(C) to ensure independence of judiciary.
(D) to establish socialist society.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
89) Which one of the following statement is correct?
(A) the fundamental rights granted by the indian constitution are absolute.
(B) the fundamental rights of the indian citizens are non- justiciable.
(C) the fundamental rights of the indian citizens are justiciable.
(D) the fundamental rights of the indian citizens protect them against the tyranny of
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
90) The Fundamental Rights under the Indian Constitution can be suspended during
(A) general election.
(B) national emergency.
(C) all type of emergencies.
(D) in all the above cases.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 9
Jump to Go
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC