48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 14 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

131) Which one of the following is part of the electoral college for the election of the President of India but does not form part of the forum for his impeachment ?

  • (A) loksabha.
  • (B) rajyasabha.
  • (C) state legislative councils.
  • (D) state legislative assemblies .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

132) The Speaker Can ask a member of the House to stop seeking and let another member speak this phenomenon is known as

  • (A) decorum .
  • (B) crossing the floor .
  • (C) interpellation.
  • (D) yielding the floor .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

133) Which one of the following amendment is regarded as a ‘mini revision of the Constitution’?

  • (A) 42nd amendment.
  • (B) 44th amendment.
  • (C) 52nd amendment.
  • (D) none of the above.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

134) Which one of the following amendment was concerned with the extension of reservation of seats for the Schedule Castes?

  • (A) eighth amendment.
  • (B) 23rd amendment.
  • (C) 45th amendment.
  • (D) all the above .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

135) Which one of the following amendment of the Constitution did away with the privileges and concessions enjoyed by the I.C.S. Office.

  • (A) 24th amendment.
  • (B) 28thamendment.
  • (C) 29th amendment.
  • (D) 42nd amendment.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

136) Which one of the following Amendment of the Constitution is reacted with right to private property ?

  • (A) first amendment .
  • (B) fourth amendment.
  • (C) seventeenth amendment.
  • (D) all the above.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

137) Which one of the following Amendments removed Rights to Property from the list of Fundamental Rights and made it only a legal right?

  • (A) 42nd amendment.
  • (B) 44th amendment.
  • (C) 48th amendment.
  • (D) 52nd amendment.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

138) Which Amendment of the Constitution whichConduits provisions regarding disqualifications on grounds of defection?

  • (A) 51st amendment.
  • (B) 52nd amendment.
  • (C) 53rd amendment.
  • (D) none of the above.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

139) Which one of the following amendment reduce the voting age from 21 years to 18 years ?

  • (A) 52nd amendment.
  • (B) 60th amendment.
  • (C) 61st amendment.
  • (D) none of the above.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

140) Which amendment accorded statutory status to the Commission for Scheduled Casts and Scheduled Tribes?

  • (A) 64th.
  • (B) 65th.
  • (C) 68th.
  • (D) 70th.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 14

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC