48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 11 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

101) The Fundamental Rights of the Indian citizens have been enumerated from

  • (A) article 12 to 35 of the constitution.
  • (B) article 13 to 36 of the constitution .
  • (C) article 15 to 39 of the constitution.
  • (D) article 16 to 40 of the constitution.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

102) The Directive Principle of State Policy

  • (A) were added by the forty-second amendment.
  • (B) formed a part of the original constitution.
  • (C) do not from a part of the constitution.
  • (D) were added by the first three amendments to the constitution.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

103) The framers of the Indian Constitution borrowed the idea of Directive Principles of State Policy from

  • (A) the government of india act,1935.
  • (B) the government of u.s.s. r.
  • (C) the constitution of u.s.a.
  • (D) the constitution of irish republic.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

104) The Directive Principles are in the nature of

  • (A) injunction to the government to refrain from doing certain things
  • (B) instructions to the government to do certain things.
  • (C) request to the government to pay attention to certain subjects.
  • (D) judicial injunction to the government to enact certain laws.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

105) The Directive Principles were incorporated in the Constitution with a view to

  • (A) ensure a democratic government in the country.
  • (B) provided a strong central government .
  • (C) establish welfare state.
  • (D) raise the living standard of the weakersections of society .
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

106) The main objective of the Directive Principles is to

  • (A) establish political democracy in the country.
  • (B) establish social and economic democracy in the country .
  • (C) raise the moral and ethical standard of the people.
  • (D) establish a police state in the country.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

107) Which one of the followings has been wrongly listed as a Directive Principle

  • (A) provision of adequate means of livelihood for all the citizens.
  • (B) provision of employment facilities to all able- bodied persons .
  • (C) protection of workers, especially children.
  • (D) securing of equal pay for equal work to both men and women.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

108) Which one of the following Directive Principles can be described as Gandhian in Character?

  • (A) provision of equal work to both men and women.
  • (B) protection of workers, especially children.
  • (C) separation of the judiciary from the executive.
  • (D) organisation of village panchayats as effective units of self – government.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

109) Which one of the following is in the concurrent list in the Constitution of India?

  • (A) population control and family planning.
  • (B) public health and sanitation.
  • (C) capitation taxes.
  • (D) treasure trove .
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

110) Which one of the following comes under the Jurisdiction of both the High Court and the Supreme Court?

  • (A) disputes between the centre and states.
  • (B) disputes between the states inter supreme court.
  • (C) protection of the fundamental rights
  • (D) protection against the violation of constitution. .
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 11

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC