48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 15 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

141) Which amendment provided a constitutional guarantee to the formulation of the Panchayatsat village and other levels ?

  • (A) 73rd amendment.
  • (B) 74th amendment.
  • (C) 84th amendment.
  • (D) none of the above.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

142) Which amendment empowered the state to make provision for reservation in promotion in government jobs in favour of Scheduled Cast and Scheduled Tribes?

  • (A) 74th amendment.
  • (B) 75th amendment.
  • (C) 77th amendment.
  • (D) none of the above.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

143) Which amendment of the Constitution stipulates that the state shall provided free and compulsory education to all children if the age 6-14 years?

  • (A) 85th
  • (B) 86th
  • (C) 90th
  • (D) 91st
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

144) The National Commission for Scheduled Caste was created by

  • (A) 87th amendment.
  • (B) 88th amendment.
  • (C) 89th amendment.
  • (D) 92nd amendment.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

145) Which one of the following amendment of the constitution abolished the Privy Purses and privileges of the Indian Princes?

  • (A) 26th amendment.
  • (B) 28th amendment.
  • (C) 30th amendment.
  • (D) 32nd amendment.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

146) Which one of the following has been wrongly listed as a shortcomings of the electoral process in India?

  • (A) growing use of corrupt parties.
  • (B) growing use of money and muscle power.
  • (C) presence of large number of regional political parties.
  • (D) presence of large number of independent candidates in the contest.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

147) In urban areas the behaviour of the voters is generally greatly influenced by

  • (A) the educational qualification of candidate.
  • (B) the party affiliation of the candidate.
  • (C) the caste and profession.
  • (D) all the above factors.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

148) The concept of ‘basic structure of the Constitution’ gained currency flowing Supreme Court’s judgement in

  • (A) golaknath case.
  • (B) keshanandabharti case.
  • (C) minerva mills case.
  • (D) none of the above case.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

149) Which one of the following has been wronglylisted as a feature of the basic structure of the Constitution?

  • (A) sovereignty of the people.
  • (B) supremacy of the constitution.
  • (C) republication polity.
  • (D) none of the above.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

150) The concept of basic structure of the constitution propounded in a KeshavanandBharati case was further elaborated and strengthened in

  • (A) indira gandhi vs raj narain case.
  • (B) minerva mills case.
  • (C) both (a) and (b).
  • (D) none of the above .
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 15

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC