48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button. Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 2 of Department 243]
Lotus is a sacred flower and occupies a unique position in the art and mythology of ancient India and has been an auspicious symbol of Indian culture. The Lotus symbolizes divinity, fertility, wealth, knowledge and enlightenment.
12) Out of the following, which political party has not been recognised as a National Political Party?
(A) Indian National Congress
(B) Bharatiya Janata Party
(C) Bahujan Samaj Party
(D) Trinamul Congress
Correct Answer - Option
(D)
Explanation :
The All India Trinamool Congress is a left-wing sub-national state-level ("state party") ruling political party in West Bengal. Founded on January 1, 1998, the party was led by Chief Minister of West Bengal Mamata Banerjee. It is currently the sixth largest party in Lok Sabha with 19 seats.
13) Which of the following countries have an Unwritten Constitution?
(A) U.S.A
(B) U.K.
(C) Pakistan
(D) India
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
An uncodified or unwritten constitution is a type of constitution where the fundamental rules of government take the form of customs, usage, precedent and a variety of statutes and legal instruments. Current example of such a constitution is United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland where there is no defining document that can be termed "the constitution". Because the political system evolved over time, rather than being changed suddenly in an event such as a revolution, it is continuously being defined by acts of Parliament and decisions of the Law Courts
14) At very high altitude, the Red Blood Corpuscles in the human body will
(A) increase in size
(B) decrease in size
(C) increase in number
(D) decrease in number
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
Red Blood cells contain haemoglobin which is what the oxygen bindswith to form oxyhaemoglobin which is then transported to the different cells around the body. Oxygen bonds with the haemoglobin when it is at high partial pressure and then is released when there is a lower partial pressure of oxygen. At high altitudes there is lower atmospheric pressure of oxygen. This means that the current number of red blood cells in the body cannot meet the cells demands for oxygen.
15) What are the blood corpuscles that help to build up resistance against diseases?
(A) Leucocytes
(B) Monocytes
(C) Neutrophils
(D) Lymphoctyes
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
White blood cells, or leukocytes, are cells of the immune system involved in defending the body against both infectious disease and foreign materials. Five different and diverse types of leukocytes exist, but they are all produced and derived from a multipotent cell in the bone marrow known as a hematopoietic stem cell. They live for about three to four days in the average human body. Leukocytes are found throughout the body, including the blood and lymphatic system.
16) Which is the gland that holds the body's thermostat?
(A) Pineal
(B) Pituitary
(C) Thyroid
(D) Hypothalamus
Correct Answer - Option
(D)
Explanation :
The body keeps its core temperature constant at about 37 C by physiological adjustments controlled by the hypothalamus (Thermostat Center) where there are neurons sensitive to changes in skin and blood temperatures. The temperature-regulating centers are found in the Preoptic Area (the anteriorportion of the hypothalamus). This area receives input from temperature receptors in the skin and mucous membranes (Peripheral Thermoreceptors) and from internal structures(Central Thermoreceptors), which include the hypothalamus itself.
Our bones and teeth are generally made up of Tricalcium Phosphate. Tricalcium phosphate is a calcium salt of phosphoric acid with the chemical formula Ca004)2. It is also known as tribasic calcium phosphate and bone phosphate of lime, BPL. Calcium phosphate is one of the main combustion products of bone.
18) Which wood will become useless soon after exposing in the open air
(A) Soft wood
(B) Fibrous wood
(C) Wet wood
(D) Hard wood
Correct Answer - Option
(C)
Explanation :
Wood is a porous material and will absorb moisture from the air. Moisture is attracted to the walls of the tubes that make up the wood. Wood will only decay if it is in contact with the ground or wetted by an external source of moisture, such as rain seepage, plumbing leaks, or condensation. Dry wood will never decay. Also, the drier the wood, the less likely it is to be attacked by most types of woodinhabiting insects.
19) Which among the following is a large spectrum Antibiotic?
(A) Paracetamol
(B) Pencillin
(C) Ampicillin
(D) Chlormphenicol
Correct Answer - Option
(C)
Explanation :
Ampicillin is the large spectrum anti-biotic most commonly used. Ampicillin is a beta-lactam antibiotic that is part of the amino- penicillin family and is roughly equivalent to its successor, amoxicillin in terms of spectrum and level of activity. It can sometimes result in reactions that range in severity from a rash (in the case of patients that may unwittingly have mononucleosis) to potentially lethal allergic reactions such as anaphylaxis.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 2
Jump to
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC