48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 19 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

181) The Vice-President of India holds office:

  • (A) during the pleasure of the president .
  • (B) for a term of four years.
  • (C) for a term of five years.
  • (D) for a term which is decided at the time of his appointment by the parliament.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

182) With regard to the re-election of the Vice- President:

  • (A) the constitution is absolutely silent .
  • (B) the constitution places a clear ban.
  • (C) the constitution permits re-election only once.
  • (D) the constitution permits maximum of three terms.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

183) On the death of the President the Vice President Succeeds him as President for

  • (A) the un-expired term
  • (B) a maximum period of six months.
  • (C) a maximum period of one year.
  • (D) maximum period of three years.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

184) In India the real executive authority rests with

  • (A) president.
  • (B) the prime minister.
  • (C) the council of ministers.
  • (D) the civil servants.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

185) The council of ministers consist of

  • (A) the prime minister, the president, the vice president and other ministers.
  • (B) the prime minister, the president and other minister.
  • (C) the prime minister and other ministers.
  • (D) none of the above.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

186) The formation of the council of ministers starts with

  • (A) the ordering of the general election of parliament.
  • (B) the appointment of the prime minister.
  • (C) the appointment of the president.
  • (D) the formal notification of the president.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

187) The Prime Minister who is the head of the council of ministers

  • (A) cannot be a member of either house of parliament.
  • (B) must be a member of either house of parliament.
  • (C) must be leader of the rajya sabha.
  • (D) must be leader of the majority party in the lok sabha.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

188) The strength of the council of ministers

  • (A) has been fixed by the constitution.
  • (B) has been fixed by the parliament under peoples representation act 1950.
  • (C) is determined by the prime minister keeping in view the requirements of the time.
  • (D) is determined by the president.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

189) The council of ministers is

  • (A) identical with the cabinet.
  • (B) a smaller body than the cabinet.
  • (C) a larger body than the cabinet.
  • (D) in no way related to the cabinet.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

190) Generally all important decisions are taken by

  • (A) the council of ministers .
  • (B) the cabinet.
  • (C) the council ministers and cabinet at a joint sitting.
  • (D) the prime minister.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 19

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC