48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 8 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

71) Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee of India started a program related to upgradation of highways, called …………….

  • (A) nhcp
  • (B) nhdp
  • (C) nhsp
  • (D) nhjp
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Geography

72) The war between Nepal and Britain is also known as ………………. War.

  • (A) nepal underdogs war
  • (B) nb war
  • (C) east -west war
  • (D) anglo-gorkha
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

74) The preventive Detention Act curtailed the

  • (A) right to freedom.
  • (B) right to equality.
  • (C) right to constitutional remedies.
  • (D) right to freedom of religion.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

75) Which one of the following Fundamentals Rights has been the subject of maximum litigation and controversy?

  • (A) right to property.
  • (B) right to equality.
  • (C) right to freedom of religion.
  • (D) right to freedom.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

76) Which one of the following features has been wrongly listed as a feature of Right to Equality?

  • (A) it ensures equality in the matter of appointment to offices under the state .
  • (B) it abolishes all titles, other than academic and military.
  • (C) it abolishes untouchability.
  • (D) it prohibits special treatment of any section of society including the women and
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

77) The Six Freedoms of the Indian Citizens have been enshrined in :

  • (A) article 14 to 18.
  • (B) article 14to 35.
  • (C) article 19.
  • (D) articles 21 to 26.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

78) Which one of the following has been omitted from the list of freedom by the FortyFourth Amendment?

  • (A) freedom of association .
  • (B) freedom of residence and settlement.
  • (C) freedom of movement throughout the territory of india.
  • (D) freedom of acquiring, holding and disposing of property.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

79) The Right to freedom of religion granted by the Indian Constitution implies that the Indian citizens

  • (A) are free to have faith in a religion other than the state religion.
  • (B) have to follow the religion of the state.
  • (C) have the freedom to profess, practise or propagate a religion of their choice.
  • (D) not having faith in some religion shall not be appointed to government offices.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

80) The Constitution grants Cultural and Educational Rights with a view to

  • (A) evolve a common national culture.
  • (B) eradicate illiteracy from the country.
  • (C) to help the minorities conserve their culture.
  • (D) none of the above .
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 8

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC