48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 13 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

121) In which way does the Indian Parliament exercise Control over the administration

  • (A) through parliamentary committees.
  • (B) through consultative committees of various ministries.
  • (C) by making the administrators and periodic reports .
  • (D) by compelling the executive to issue writs.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

122) The purpose of the inclusion of DPSP in the Indian Constitution is to establish

  • (A) political democracy .
  • (B) social democracy .
  • (C) gandhian democracy .
  • (D) social and economic democracy .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

123) Five year plan in India is finally approved by

  • (A) union cabinet .
  • (B) president on the advice of prime minister .
  • (C) planning commission .
  • (D) national development council.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

124) The Ninth Schedule to the Indian Constitution was added by

  • (A) first amendment .
  • (B) eighth amendment .
  • (C) ninth amendment .
  • (D) forty amendment.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

125) The resolution for removing the Vice- President of India can be moved in the

  • (A) loksabha alone.
  • (B) either house of parliament .
  • (C) joint sitting of parliament .
  • (D) rajyasabha alone .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

126) Who among the following was the chairman of Union Constitution Committee of the Constitution Assembly.

  • (A) b.r ambedkar.
  • (B) j.b kripalani.
  • (C) jawaharlal nehru .
  • (D) alladi krishna swami ayyar.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

127) Which one of the following subjects is under the Union list in the Seventh Schedule of the Constitution of India.

  • (A) regulation of labour and safety in mines and oil fields.
  • (B) agriculture .
  • (C) fisheries .
  • (D) public health .
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

129) The authorization for the withdrawal of funds from the Consolidate fund of India must come from.

  • (A) the president of india.
  • (B) the parliament of india .
  • (C) the prime minister of india .
  • (D) the union finance minister .
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

130) According to the Constitution of India, Which of the following are Fundamental for the governance of the Country .

  • (A) fundamental rights .
  • (B) fundamental duties.
  • (C) directive principles of state policy.
  • (D) fundamental rights and fundamental duties
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 13

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC