48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 18 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

171) The President of India enjoys the right to veto

  • (A) both money and non- money bills.
  • (B) only money – bills.
  • (C) only non- money bills.
  • (D) none of the two types of bill.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

172) During the recess of the Parliament the President can promulgate ordinances

  • (A) with the prior approval of the parliament.
  • (B) with the prior approval of the supreme court of india.
  • (C) with the consent of the council of ministers.
  • (D) on his own.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

173) Who said that the emergency powers of the President is a fraud on the Constitution?

  • (A) k.m nambiar.
  • (B) k.m munshi.
  • (C) b.n rau.
  • (D) b.r ambedkr.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

174) Which one of the following types of emergency can be declared by the President?

  • (A) emergency due to threat of war, external aggression or internal disturbances.
  • (B) emergency due to break-down of constitution machinery in a state .
  • (C) financial emergency on account of threat to the financial credit of india.
  • (D) all the three emergencies.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

175) A proclamation of emergency must be placed before the Parliament for its approval:

  • (A) within one month.
  • (B) within two months.
  • (C) within six months.
  • (D) within one year.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

176) With the approval of Parliament the National Emergency can continue for:

  • (A) a maximum period of three years
  • (B) a maximum period of one year
  • (C) an indefinite period.
  • (D) a maximum period of one year.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

177) Which one of the following category of emergency has been declared maximum number of times?

  • (A) national emergency.
  • (B) emergency due to breakdown of constitutional machinery of states.
  • (C) financial emergency.
  • (D) all the three equal number of times.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

178) Which one of the following categories of emergency has not been declared so far?

  • (A) national emergency.
  • (B) emergency due to breakdown of constitutional machinery.
  • (C) financial emergency.
  • (D) none of the above .
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

179) The Vice – President of India is elected :

  • (A) by the people.
  • (B) elected by the members of state legislative assemblies.
  • (C) elected by the members of rajya sabha.
  • (D) elected by the members of the two houses of parliament at a joint sitting .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

180) Which one of the following qualifications for the office of the Vice –President of India has been wrongly listed?

  • (A) he must be citizen of india.
  • (B) he must have completed the age of thirty five years.
  • (C) he must be a member of rajyasabha.
  • (D) he must not hold any office of profit under the government of india or the
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 18

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC