Home
Exams
SSC MCQs
Page 20
48000+ Important MCQs for SSC
48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 20 of Department 243]
191) Which one of the following categories of ministers are members of cabinet?
(A) ministers with cabinet rank.
(B) ministers of state.
(C) deputy ministers.
(D) all the above categories of ministers .
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
192) Constitutionally the member of the council of ministers hold office
(A) during the pleasure of the president.
(B) during the pleasure of the speaker.
(C) during the pleasure of the parliament.
(D) during the pleasure of the prime minister.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
193) In reality the council of ministers stay in office as long as it enjoys
(A) the confidents of lok sabha.
(B) the confidents of the prime minister.
(C) the confidents of the president.
(D) the confidents of the rajya sabha.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
194) A person can be appointed a member of the council of ministers
(A) only if he is not a member of either house4 of parliament.
(B) only if he is a member of either house of parliament.
(C) only if the president recommends his appointment to the prime minister.
(D) none of the above.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
195) The council of ministers can be removed from office
(A) by the president at his discretion .
(B) by the rajya sabha if it passes a resolution to this effect.
(C) by the lok sabha if it passes a vote of no confidents against it .
(D) by the lok sabha and the rajya sabha jointly by passing a vote no confidents
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
196) The Legislative Function of the Council of Ministers include
(A) the right to summon and prorogue the two houses of parliament.
(B) right of nominate two anglo-indian members of lok sabha.
(C) right to nominate some members of rajya sabha.
(D) right to introduce important bills and resolutions in the parliament.
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
197) The financial functions of the Council of ministers include the right:
(A) to clarify whether a bill is a money bill or not.
(B) to prepare and introduce the budget in the parliament.
(C) to control expenditure out of the contingency fund of india.
(D) to appoint finance commission from time to time.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
198) As regards the powers of the Council of Ministers with regard to the foreign relations:
(A) it receives the ambassadors and diplomats from foreign countries.
(B) it determines the foreign policy of the country.
(C) it helps in the recruitment of members of indian foreign service.
(D) it concludes treaties and agreements with foreign countries.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
199) The meetings of the Council of Members are presided over by:
(A) the president.
(B) the speaker.
(C) the prime minister.
(D) by all the ministers in rotation.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
200) The allocation of portfolios to the various members of the Council of Ministers is done:
(A) according to the discretion of the president.
(B) according to the discretion of the prime minister.
(C) through draw of lots.
(D) on the basis of preferences indicated by the ministers.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 20
Jump to Go
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC