48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 16 of Department 243]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

151) In mid-seventies Congress under Mrs Indira Gandhi constituted a Review Committee which was headed by

  • (A) swaran singh.
  • (B) a r antulay.
  • (C) h r gokhale.
  • (D) none of the above .
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

152) Swaran Singh Committee which was constituted to re-examine the Constitution during emergency recommended

  • (A) continuance of the existing parliamentary system of government .
  • (B) centre should be empowered to declare emergency in any part of the country.
  • (C) centre should have the authority to send police in any part of the country.
  • (D) all the above .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

153) Which one of the following recommendation was not made by the Swaran Singh was Committee.

  • (A) amendment of the preamble.
  • (B) supremacy of parliament with regard to amendment of the constitution.
  • (C) more power should be granted to the centre.
  • (D) in matters of land reforms the jurisdiction of the high court should be ended.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

154) The President of India is :

  • (A) the real ruler of india.
  • (B) the constitutional head of the state.
  • (C) the head of the state as well as government .
  • (D) the leader of the majority party which forms the government.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

155) Which one of the following qualifications for the office of the President has been wrongly listed?

  • (A) he must be a citizen of india.
  • (B) he must be more than thirty-five years of age.
  • (C) he must possess qualifications laid down for election asmember of the lok sabha.
  • (D) he must be a member of either house of parliament .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

156) The President of India is :

  • (A) directly elected by the people .
  • (B) indirectly elected by the member of parliament.
  • (C) indirectly elected by the members of state legislatures.
  • (D) indirectly elected through an electoral college .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

157) A member of parliament or a State Legislature can be elected as President but

  • (A) he has to resign his seat before contesting election.
  • (B) he has to relinquish his seat as soon as he is elected.
  • (C) he has to relinquish his seat within six months of his election.
  • (D) a member of parliament can contest but a member of state legislature cannot
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

158) The candidates for the office of the President must be sponsored by

  • (A) at least 25 electors.
  • (B) at least 50 electors .
  • (C) at least two ministers.
  • (D) none of the above.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Politics

160) Under the Indian Constitution no person can hold office of the President for more than

  • (A) one term.
  • (B) two terms.
  • (C) three terms.
  • (D) there is no such ban under the constitution.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 16

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC