Home
Exams
SSC MCQs
Page 17
48000+ Important MCQs for SSC
48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 17 of Department 243]
161) The oath of office to the President is conducted by
(A) the chief justice of india.
(B) the prime minister.
(C) the vice-president of india.
(D) none of the above.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
162) The election of the office of the president is conducted by
(A) speaker of lok-sabha.
(B) secretary- general of the parliament.
(C) chief justice of india.
(D) the election commission of india.
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
163) The vacancy in the office of the president must be filled up within
(A) 90 days.
(B) 6 months.
(C) one year.
(D) the period declared by the parliament.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
164) The person elected to fill the vacancy of the President holds office for
(A) the unexpired term
(B) for full term of five years.
(C) the period determined by the parliament.
(D) a term determined by the member of parliament and state legislature.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
165) The president can vacate his office by addressing his resignation to
(A) the vice-president.
(B) the speaker of lok-sabha.
(C) the prime minister.
(D) the chief justice of india.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
166) The Salary of the President is
(A) liable to income tax.
(B) not subject to income tax.
(C) subject to special rate of income tax.
(D) none of the above.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
167) The President of India can be removed from his office before the expiry office team by
(A) the chief justice of india.
(B) the parliament and state legislatures jointly.
(C) the two houses of parliament.
(D) the supreme court of india.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
168) The President can be removed from his office only on grounds of
(A) violating the constitution .
(B) showing favours to his party members.
(C) accepting bribe.
(D) disobedience of the parliament.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
169) Which one of the following powers of the President of India has been wrongly listed?
(A) he is the supreme commander of the armed force of india .
(B) he makes are the major executive appointments of the union government.
(C) he can declare war and make peace .
(D) he presents the budget before the parliament for its approval.
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
170) Which one the following statement is incorrect?
(A) the president is an integral part of the parliament.
(B) the president is not a part of the parliament.
(C) the president can summon each house of parliament.
(D) the president can dissolve the lok-sabha.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 243 | Page : 17
Jump to Go
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC