20000+ Important MCQs for TET

20000+ MCQs for TET are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning TET MCQ Questions.


Learn TET MCQs with answers [Page 16 of Department 57]

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Reasoning

151) Pointing to a man in a photograph, a woman said, "His brother's father is the only son of my grandfather." How is the woman related to the man in the photograph ?

  • (A) Daughter
  • (B) Mother
  • (C) Aunt
  • (D) Sister
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Politics

152) To be eligible to be appointed as a Judge of Supreme Court of India, how long a person should have practised in a High Court?

  • (A) 5 Years
  • (B) 12 Years
  • (C) 10 Years
  • (D) 15 Years
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Originally, the Constitution of India envisaged a Supreme Court with a Chief Justice and seven Judges; leaving it to Parliament to increase this number.

Informative years, the Supreme Court met from 10 to 12 in the morning and then 2 to 4 in the afternoon for 28 days in a year.

As the work of the Court increased and cases began to accumulate, Parliament increased the number of judges from the original 8 in 1950 to 11 in 1956, 14 in 1960, 18 in 1978, 26 in 1986, and 31 in 2008 current strength.

G

Geetam • 6.04K Points
Tutor III Math

154) Raveena left house for the bus stop 15 min earlier than usual. It takes 10 min to reach the stop. She reached the stop at 8 : 40 am. What time does he usually leave home for the bus stop?

  • (A) 8:30 AM
  • (B) 8:45 AM
  • (C) 8:55 AM
  • (D) 8:05 AM
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Clearly, Raveena left home 10 min before 8 : 40 am i.e., at 8 : 30 am

but it was 15 min earlier than usual,

so she usually leaves for the stop at (8 : 30 + 0 : 15) = 8 : 45 am.

G

Geetam • 6.04K Points
Tutor III Math

155) A bus for Delhi leaves every 30 min from a bus stand. An enquiry clerk, Ram told Shyamlal, a passenger that the bus has already left 10 min ago and the next bus will leave at 9 : 35 am. At what time did the enquiry clerk give this information to Shyamlal?

  • (A) 9:10 AM
  • (B) 9:15 AM
  • (C) 9:20 AM
  • (D) 9:05 AM
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

As next bus leaves at 9 : 35 am.

Therefore, Previous bus left at (9 : 35 - 0 : 30) = 9 : 05 am.

The time when enquiry clerk gave this information = 9 : 05 + 0 : 10 = 9 : 15 am.

G

Geetam • 6.04K Points
Tutor III Math

156) The train for Chandigarh leaves every two and a half hour from New Delhi Railway Station. An announcement was made at the station that the train for Chandigarh had left 40 min ago and the next train will leave at 18 h. At what time was the announcement made?

  • (A) 17 : 05 h
  • (B) 17 : 25 h
  • (C) 16 : 10 h
  • (D) 15 : 30 h
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Time of the last train leaving the station = (18 : 00 - 2 : 30) h = 15 : 30 h

But this happens 40 min before the announcement is made.

Therefore, Time of making announcement = (15 : 30 + 0 : 40) = 16 : 10 h.

G

Geetam • 6.04K Points
Tutor III Math

157) The priest told the devotes, "the bell is rung at regular intervals of 45 min. The last bell was rung 5 min ago. The next bell is due to the rung at 7 : 35 am. At what time did the priest give the information to be devotes?

  • (A) 7:40 AM
  • (B) 7:00 AM
  • (C) 7:05 AM
  • (D) 6:55 AM
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Time of ringing last bell = (7 : 45- 0 : 45) = 7 : 00 am.

But it happened 5 min before the priest gave the information to the devotes.

Therefore, Time of giving information = 7 : 00 + 0 : 05 = 7 : 05 am.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Physics

158) A white and smooth surface is

  • (A) Good absorber and good reflector of heat
  • (B) Bad absorber and good reflector of heat
  • (C) Good absorber and bad reflector of heat
  • (D) Bad absorber and bad reflector of heat
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Physics

160) Woollen cloth protects the body from cold because

  • (A) It is a good conductor of heat
  • (B) It is a poor conductor of heat
  • (C) External heat rays enter into the body through the woollen cloth
  • (D) It reflects heat
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of TET Department : 57 | Page : 16

Jump to

TAGs: TET mcqs, important TET mcqs, important TET questions, TET questions, mcq for TET, important mcq for TET, mcqs for TET, mcq questions for TET, mcq question for TET, prepare online for TET