20000+ Important MCQs for TET

20000+ MCQs for TET are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning TET MCQ Questions.


Learn TET MCQs with answers [Page 5 of Department 57]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

41) The product of two numbers is 1280 and their H.C.F. is 8. The L.C.M. of the number will be ?

  • (A) 160
  • (B) 150
  • (C) 120
  • (D) 140
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

42) The HCF of two numbers is 15 and their LCM is 225. If one of the number is 75, then the other number is ?

  • (A) 105
  • (B) 90
  • (C) 60
  • (D) 45
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

44) The least number, which is a perfect square and is divisible by each of the numbers 16, 20 and 24, is

  • (A) 14400
  • (B) 6400
  • (C) 3600
  • (D) 1600
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

45) The smallest number, which, when divided by 12 or 10 or 8, leaves remainder 6 in each case, is

  • (A) 66
  • (B) 126
  • (C) 186
  • (D) 246
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

46) The least number which when divided by 5, 6, 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder is

  • (A) 3363
  • (B) 2523
  • (C) 1683
  • (D) 1677
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The LCM of 5, 6, 7 and 8 = 840

∴ Required number = 840 k + 3 which is exactly divisible by 9 for some value of k.

Now, 840 k + 3 = 93 × 9 k + (3k + 3)

When k = 2, 3k + 3 = 9, which is divisible by 9.

∴ Required number = 840 × 2 + 3 = 1683

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

47) The smallest number, which when increased by 5 is divisible by each of 24,32, 36 and 564, is

  • (A) 427
  • (B) 4320
  • (C) 859
  • (D) 869
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

48) The traffic lights at three different road crossings change after 24 seconds, 36 seconds and 54 seconds respectively. If they all change simultaneously at 10 : 15 : 00 AM, then at what time will they again change simultaneously?

  • (A) 10 : 22 : 12 AM
  • (B) 10 : 17 : 02 AM
  • (C) 10 : 18 : 36 AM
  • (D) 10 : 16 : 54 AM
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

LCM of 24, 36 and 54 seconds

= 216 seconds

= 3 minutes 36 seconds

= 10 : 18 : 36 a.m.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

49) The least number, which when divided by 4, 5 and 6 leaves remainder 1, 2 and 3 respectively, is

  • (A) 63
  • (B) 61
  • (C) 59
  • (D) 57
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

When a number is divided by P, Q or R leaving remainders X, Y or Z respectively such that the difference between divisor and remainder in each case is same i.e., (P – X) = (Q – Y) = (R – Z) = T (say) then that (least) number must be in the form of (K – T), where K is LCM of P, Q and R

Here 4 – 1 = 3, 5 – 2 = 3, 6 – 3 = 3

∴ The required number = LCM of (4, 5, 6) – 3

= 60 – 3 = 57

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach Math

50) Let the least number of six digits which when divided by 4, 6, 10, 15 leaves in each case same remainder 2 be N. The sum of digits in N is :

  • (A) 6
  • (B) 4
  • (C) 5
  • (D) 3
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

LCM of 4, 6, 10, 15 = 60

Least number of 6 digits = 100000

The least number of 6 digits which is exactly divisible by 60 = 100000 + (60 – 40) = 100020

∴ Required number (N) = 100020 + 2 = 100022

Hence, the sum of digits = 1 + 0 + 0 + 0 + 2 + 2 = 5

You are learning MCQ Questions of TET Department : 57 | Page : 5

Jump to

TAGs: TET mcqs, important TET mcqs, important TET questions, TET questions, mcq for TET, important mcq for TET, mcqs for TET, mcq questions for TET, mcq question for TET, prepare online for TET